Milli Gazete'den Ahmet Sesli'nin haberine göre, gübrenin bomba yapımında kullanımının önüne geçmek için geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan Gübre Takip Sistemi PKK’ya büyük bir darbe vururken, teröristlerin şimdi de ekmek ve hamur işinde kullanılan mayayı bomba yapımında kullanmaya başladıkları ortaya çıktı. Tük Silahlı Kuvvetleri’nin Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde PKK’ya yönelik yürüttüğü operasyonda yoğun miktarda bir markaya ait maya ele geçirdi. Mayanın yanında lavoba açıcının da bulunması dikkat çekti.

PKK’nın bomba yapımı ile ilgili olarak yeni bir kitapçık hazırladığı da ortaya çıkarken, bu kitapçıkta gübre takip sisteminden dolayı takip edilen ve reçete ile satılan Can 21 ve Can 26’dan vazgeçerek, henüz reçete ile satılmayan üre gübresine dönmeye çalıştıkları anlaşıldı. Maya ve lavoba açısının üre gübreyle birlikte nasıl bomba yapılacağı bu kitapçıkta belirtilirken, bu konuda maya ve nitrolama yönteminden yani iki tariften bahsedilmesi anlamlı bulundu. Tük Silahlı Kuvvetleri’nin Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde PKK’ya yönelik yürüttüğü operasyonda yoğun miktarda bir markaya ait maya ele geçirilmesi de teröristlerin bomba yapımında yöntem değiştirdiklerini doğruladı.

PKK, bomba yapımında yakın bir zamana kadar özellikle Can 21 ve Can 26 gübrelerini kullanırken, bu gübrelerin gübre takip sisteminden dolayı sıkı takip edilmesi ve çiftçiye reçete ile satılması nedeniyle artık bu gübrelere kolay kolay ulaşamıyor. Teröristlerin burada bir sistem değişikliğine giderek, ekmek yapımında kullanılan mayayı kirli emelleri için kullanmaya başlamaları Türk Silahlı Kuvvetlerini de harekete geçirdi.