Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat, “Hayatın Merkezinde Tarım, Tarımın Merkezinde Çocuk” ilkesinden yola çıkarak 2010 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje 2014 yılından itibaren yurt genelinde yaygınlaşarak Bolu İlimizde dahil 81 İl Müdürlüğü tarafından “Lider Çocuk Tarım Kampı” olarak uygulanmaktadır. İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler şubesince her yıl 4. Sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarımla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği vb. her yıl belirlenen tema doğrultusunda bilgiler barındırmaktadır. 

2022 yılında gerçekleştirilen kamp programında Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği kapsamında öğrencilerimizin balıkçılık ve su ürünleri konularında bilgilerini arttırmak ve farkındalık yaratmak, balıkçılık ve su kaynaklarını tanıtımı, balık tüketimin beslenmemizdeki önemi, yörelere özgü türleri tanımaları, kaybolmakta olan türlere karşı doğa ve çevre bilincinin geliştirilmesi vb. konulara değinilmiştir. 

Kamp programı sayesinde çocuklarımıza yeni bir pencere açmanın yanında geleceğimiz için potansiyel çiftçi adaylarımızın ortaya çıkmasına da katkı sağlayacaktır. Eğitimlerin öğrencilerimize verimli olmasını temenni ediyor, katılımlarından dolayı Yıldırım Bayezıt İlkokulu öğretmen ve öğrencilerimize, AİBÜ üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Naciye SOMUNCU DEMİR ve öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi. 

Kamp programının birinci günü kapsamında öğrencilere Su Ürünleri Mühendisi Çağatay OKTAY tarafından ülkemizde yetişen balık türleri ve Bolu İlimizde yer alan balık türleri tanıtıldı. Devamında Gıda Mühendisi Sevim Öztürk ORUÇ tarafından su ürünlerinin beslenmemizdeki önemi ve özellikle gelişim çağında tüketimi konusunda eğitim verildi. 

Programın ikinci günü kapsamında; Bolu Gölköy Su Ürünleri İstasyonunda incelemelerde bulunulurken, çocuklar balıkların beslenmesine yardım etti ve yavru balıkları gölete saldılar. Balıkların doğal yaşam ortamında gözlemleyen çocukların, özellikle mersin balıklarına karşı şaşkınlıkları gözlerden kaçmadı. Programın ikinci gününe katılan İl Müdür Yardımcısı Hasan TAŞ tarafından öğrencilere ve sınıf öğretmeni Recep KILIÇ’a katılım belgesi ve günün anlamını yansıtan hediyeler takdim edildi. 

Lider Çocuk Tarım Kampının 3. gününde, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Naciye SOMUNCU DEMİR ve öğrencileri tarafından 2022 yılı temasına uygun olarak bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Naciye SOMUNCU Demir, “İlkokul öğrencilerine 2022 teması kapsamında, seviyelerine uygun 3 etkinlik süreci tasarladık. Birinci etkinliğimizde, dip balığı olarak bilinen Çipura veya Çupra (Sparus aurata)’nın diseksiyonunu yaparak, basit şekilde anatomik ve fizyolojik özelliklerine dair farkındalık kazandırmayı amaçladık. Bu balık türünün beslenme şeklinden, yaşam döngülerine, yetiştirilme şekillerinden, ülkemizdeki popülasyon durumlarına kadar farklı konularda paylaşımda bulunuldu. Özellikle son yıllarda bu türün, ülkemiz kıyılarında yaşanan bilinçsiz avlanma nedeni ile sayılarındaki azalmanın, balık çiftliklerine olan talebi artırdığına değinilerek, canlı türlerinin sürdürülebilirliğinin önemi fark ettirilmeye çalışılmıştır. İkinci etkinliğimizde, ilkokul öğrencileri ile Çipuranın pullarından hazırlanan preparatlar mikroskopta incelenmiş, yapısı ve yaş tahmini yapılmaya çalışılmıştır. Üçüncü etkinliğimizde ise zargana, mürekkep balığı, kerevit, deniz atı, yayın balığı gibi farklı özelliklere sahip deniz canlıları öğrencilere tanıtılmıştır. Bu noktada deniz ve okyanus ekosistemlerinin biyoçeşitliliğine vurgu yapılarak, gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek mesajı verilmeye çalışılmıştır. Genel olarak tarımın disiplininin, ekolojiye, gıdaya, kültüre, bilime ve teknolojiye etkilerinin gözlemlendiği çok fonksiyonlu yapısından yararlanarak, öğrencilerimizde tarım okuryazarlığı seviyelerini geliştirmeye gayret gösterdik” dedi.