Bloomberg HT Ana Haber canlı yayınında, Eylül ayında düzenlenecek CNR Food Istanbul Fuarı'na ilişkin bilgiler veren TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, yurt dışı fuarlara katılımı desteklemeye odaklı teşvik mekanizmasının yanlışlığına dikkat çekti. Menlik, “Teşvikleri gözden geçirelim, ülkemizin kaynaklarıyla yurt dışı fuarlar yerine gelin kendi fuarlarımıza destek verelim" çağrısı yaptı.

Gıda Hattı'nın haberine göre, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, Bloomberg HT Televizyonu'nda Ali Çağatay'la Ana Haber'in canlı yayın konuğu oldu.

TGDF desteğiyle CNR Fuarcılık tarafından bu yıl 4-7 Eylül 2019 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy'de düzenlenecek olan CNR Food Istanbul, Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri Fuarı'na ilişkin detayları paylaşan Menlik, fuar teşviklerinin “yurt dışı fuarlara katılımı destekleyecek şekilde verilmesinin" yanlışlığına vurgu yaptı.

CNR Food Istanbul 2019

CNR Food Istanbul Fuarı'nın bu yıl ikinci kez 4-7 Eylül 2019 tarihlerinde CNR Expo Yeşilköy'de düzenleneceğini bildiren Menlik, TGDF olarak CNR Fuarcılık ile Türkiye'nin en büyük gıda fuarını düzenleme iddiasıyla yola çıktıklarının altını çizdi.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı 'Yerli ve Milli Üretim' anlayışı odaklı olarak çok güzel bir işbirliği yaptık" diyen Menlik, CNR'ın hazırlıklarını büyük bir gayretle sürdürdüğü fuarda, Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda uluslararası şirketin de yer alacağını kaydetti.

DÜNYANIN SAYILI FUARLARINDAN BİRİ OLMASINI HEDEFLİYORUZ

“Bugün Türkiye Gıda Sektörü dediğimizde, 12 milyar dolar ihracat yapan, yaklaşık 5 milyar dolar ithalatı olan bir sektörden bahsediyoruz" diyen Menlik, CNR Food Istanbul'un; 'Yerli ve Milli Üretim' ruhuna uygun, gıdada dünyanın saygın ve sayılı bir fuarı olsun istediklerini dile getirdi. Menlik, “Buradan fuar hazırlıkları ve katılım konusundaki çalışmalarında sergiledikleri olağanüstü performansları dolayısıyla CNR ekibine de ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.

YURT DIŞI FUARLARA KATILIM BİRAZ TURİSTİK AMAÇLI GEZİYE DÖNDÜ

Ticaret Bakanlığı tarafından yurt dışı fuarlara katılım, reklam ve tanıtım amacıyla verilen fuarcılık desteklerine ilişkin olarak önemli değerlendirmelerde bulunan İlknur Menlik, şunları kaydetti:

“Yurt dışı fuar katılımlarına ciddi boyutlarda bir destek anlayışımız var. Her firma bu fuarlara katılım için teşvik alıyor. Biraz, firmaların çalışanlarını yurt dışına gönderdikleri 'turistik amaçlı gezi'ye dönüyor. Bu yönüyle de bence yanlış bir teşvik yaklaşımımız var.

TEŞVİKLERİN İHRACATA KATKISI YÜZDE 2 BİLE DEĞİL!

Sayın Binali Yıldırım geçen gün Fayda/Maliyet analizi yapmak gerektiğini söylüyordu. Bu gerçekten o kadar önemli ki… Bugün yurt dışı fuarlar için verilen teşvikler bakımından Fayda/Maliyet analizi yaptığımızda, bunun bizim ihracatımıza katkısı yüzde 2 bile değil.

Gıda çok önemli, ama aynı zamanda çok özel bir ürün. Sizin ürününüz kaliteli değilse, fuara gidiyorsunuz diye o gıdayı hiç satamazsınız. Sonuçta insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir üründen bahsediyoruz."

BİZDEKİ FUARLARA YURT DIŞINDAKİ FUARLARA KATILIMCI TOPLANACAK YER OLARAK BAKILIYOR

Fuarcılık sektöründeki olumsuzluklara bir dönem düzenlenen, ancak sonradan son verilen CEBITT fuarını örnek gösteren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buraya gelip satın aldıkları fuarları bir süre sonra yok ettiklerini bugüne kadar çok gördük. Yurt dışında bizdeki fuarlara sanki biraz yurt dışı fuarlara katılımcı toplamak gibi bakılıyor.

Biz de gıda sektörü olarak diyoruz ki, gelin teşvik mekanizmalarını Fayda/Maliyet analizi temelinde yeniden yapılandıralım. Fuar, reklam teşvikine bir bakalım. Çünkü buralarda verdiğimiz paralar da vatandaşın parası… Düşünebiliyor musunuz, bir firma sadece fuarlara katılmak için yılda 200 bin dolar teşvik alabilir. Bunun vatandaşın cebine geri dönebilmesi için her gittiği fuarda 1 milyar dolarlık satış yapması lazım. Ben Matematik Profesörü değilim, ama olan birisi otursun, bunun hesabını yapsın!"

ORGANİZASYON KABİLİYETİMİZ KAPASİTEMİZ VAR BİZ DE EN İYİSİNİ YAPARIZ

Türkiye'deki başarılı bir fuar örneği olarak bir aile şirketi tarafından İzmir'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük dördüncü tarım fuarını gösteren TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, “İzmir'de gerçekten alanında Avrupa'da sayılı bir fuar gerçekleşiyor. Bizim bu organizasyon kabiliyetimiz var, bunu yapabiliriz. Buradan gıda sektörüne, ilgili tüm sektör firmalarımıza çağrı yapıyorum, gelin bu kapasitemizi, kabiliyetimizi gıda alanında da ortaya koyalım. Ülkemizin kaynaklarıyla yurt dışı fuarlar yerine kendi fuarlarımıza destek verelim" dedi.

TARIMDANHABER