Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan Tarımsal Örgütlerin Pazarlama Kabiliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi çerçevesince geliştirilen ve Tarımda Dijitalleşme sürecinin bir parçası olan, DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) Projesinin tanıtım toplantısı 29 Nisan 2020 tarihinde Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından gerçekleştirilmişti.

Dijital Tarım Pazarı ( DİTAP), Tarımsal ürünleri üreten, alımını yapan ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan tüm tarım sektörü paydaşlarını dijital ortamda buluşturmayı amaçlayan, çiftçimizin alın teri ile ürettiği ürünleri değer fiyattan satabileceği, tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşabileceği ve tüketicinin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına olanak sağlayacak online platformdur. Bu platform sayesinde ÇKS belgesi olan çiftçilerimiz e-Devlet şifresi ile “www.ditap.gov.tr” üzerinden girişlerini yapıp ürettikleri ürünleri satabileceklerdir. Ticaret Bakanlığı MERSİS ve ESBİS sistemlerine kayıtlı olanlarda bu sisteme alıcı olarak kayıtlarını yaptırabilirler.

Dijital Tarım Pazarı Sistemi, sektör paydaşları tarafından bütün bileşenleri ile aktif olarak kullanılmaya başlandığında; üretim, nakliye ve pazarlama maliyetlerinde düşüş, ürünlerin değer fiyattan satılması, fiyat istikrarı, arz-talep dengesinin sağlanması ve açığa üretimin minimum seviyelere indirgenerek üretim planlaması hedeflenmektedir. Tüm bu faydalarının yanı sıra finansman maliyetlerinin düşmesi, ürün satışlarındaki belirsizliğin ortadan kalkması, daha kaliteli ve yüksek seviyede tüketici memnuniyeti, ülke ihtiyaçlarının karşılanarak ihracat odaklı üretim, sağlam ve rekabetçi bir sektör yapısının oluşmasına da büyük katkılar sağlayacaktır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce de DİTAP’ın tanıtımı, sisteme katılımın teşvik edilerek katılımın en üst seviyede sağlanması ve sektör paydaşları tarafından benimsenmesi amacıyla il genelinde eğitim toplantıları, seminer ve sektör paydaşı kişi/kurum ziyaretleri planlandı. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda maske ve sosyal mesafe kurularına uyularak ilkini gerçekleştirmiş olduğumuz eğitim toplantısında Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz personelleri bilgilendirildi. 

DİTAP İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil AĞCA tarafından gerçekleştirilen sunumda proje ile ilgili detaylar anlatıldı. Sistemin benimsenmesi ve katılımın yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüzce planlanan eğitim toplantısı, seminer ve sektördeki kişi/kurum ziyareti faaliyetlerine devam edilecektir.