Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sektörden gelen tepkiler üzerine Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketine yönelik açıklama yaptı. Ancak açıklamanın TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan'ın attığı 'Şemsi Paşa' twitinin hemen arkasından gelmesi dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ TEMSİLCİSİ TOPLANTIYA KATILMAMIŞTI 

Koronavirüsle mücadele kapsamında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinde, sanayiciden esnafa, işçiden memura, asgari ücretliden emekliye kadar toplumun her kesimine yönelik tedbirler yer alırken, sadece çiftçiye yönelik bir kararın olmaması ve yapılan toplantıya çiftçinin temsilcisi TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın katılmaması tepkilere neden olmuştu. 

SEKTÖRDEN BAYRAKTAR'A TEPKİ GELDİ 

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak hem pakette tarım ve çiftçiye yönelik bir tedbirin olmamasına hem de TZOB Başkanı Bayraktar'a tepki gösterdi.

Akcan, yaptığı açıklamada koronavirüsün ekonomiye zararlarını azaltmak için verilecek destek paketinde tarım ve çiftçiye yönelik bir tedbirin bulunmadığını belirterek, "Tarıma, çiftçiye destek yok. Çiftçinin kredi borçlarına temas yok, gübre, mazot, elektrik, zirai ilaç ve işçilik maliyetleri ile ilgili özendirici ve üretim artırıcı tedbir yok" dedi. 

ŞEMSİ PAŞA'DAN SES YOK! 

Çiftçi temsilcisi TZOB Başkanı Bayraktar'a da tepki gösteren Akcan, "5 milyon üyesi olan ve 18 yıldır aynı koltukta oturan Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Paşa'dan ses yok. Bu şartlar altında üretim yapan çiftçi dostlarımız, yılmadan, tükenmeden üretime devam etmek zorundayız" eleştirisinde bulundu.

BAYRAKTAR YAZILI AÇIKLAMA YAPTI 

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün yazılı bir açıklama yaparak, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinde tarım sektörüne yönelik bir tedbirin olmamasına tepki gösterdi. Bayraktar'ın yazılı açıklamayı TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan'ın kendisini eleştiren twitinin arkasından yapması dikkat çekti. 

TARIM SEKTÖRÜ GÖZARDI EDİLDİ 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinde diğer sektörlerin ihtiyaçlarının acil görüldüğü ancak ülkemizin gıda güvencesini sağlayan tarım sektörünün göz ardı edildiğini belirtti.

TARIM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI 

Tarım sektörünün öncelikli olacağı, üretici ve tüketicilerin korunacağı yeni bir pakete ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bayraktar, “İnsanlarda aç kalma korkusu ve yeterli beslenememe endişesinin ağır bastığı şu günlerde tarım birinci önceliğimiz olmalıdır” dedi.

Bayraktar, Çin’den başlayarak dünya geneline yayılan COVİD-19 salgını ile mücadele edilen süreçte gıda güvencesinin sağlanmasının, yeterli ve kaliteli gıdaya ulaşmanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını bildirdi.

Fedakar Türk çiftçisinin en zor dönemde bile canla başla üretmeye, bu süreçte de sofralarımızı donatmaya devam edeceğini belirten Bayraktar, “Bu süreçte en stratejik sektörlerden biri olan tarıma daha fazla önem verilmeli ve çiftçilerin üretimde kalması, arzın aksamaması için acil önlemler alınmalıdır. Tarımsal üretime giden yoldaki tüm engelleri kaldırmalıyız” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ VEYA YAPILANDIRILMALI 

Bayraktar tarım sektörü için acil olarak çözüme kavuşturulması gereken beklentileri şöyle sıraladı; “Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları faizsiz ertelenmeli veya yapılandırılmalıdır.

Üretimin sürdürülebilirliği için bir defaya mahsus faizsiz kredi verilmelidir.

Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektrik borçları ile tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.

Ödenmesi gereken destekler biran evvel ödenmelidir.

Maliyetlerin düşürülmesi için elektrik fiyatları başta olmak üzere girdi fiyatları indirilmelidir.

Bağ-Kur prim borçları başta olmak üzere çiftçilerimizin vadesi gelen tüm ödemeleri ertelenmelidir.

Yem fiyatları iyileştirilmeli, hayvancılık yapan üreticilerimize yem kredisi verilmelidir.

Son zamanlarda üreticide hayvan fiyatlarındaki düşüşün önlenmesine dair gerekli tedbirler alınmalıdır.

TOPLANTIYA NEDEN KATILMADIĞINI AÇIKLAMADI 

Bayraktar, açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan koronavirüsle mücadele eşgüdüm toplantısına neden katılmadığıyla ilgili olarak bir bilgi vermedi.