Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Şefik Türker, önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye'de tarımsal üretim açısından yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin üretime katma değer katan işleme, paketleme ve pazarlama alanında olduğunu dile getirerek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Programı'nın bu yönüyle çok önemli olduğunu söyledi.

Ülkemizde üretilen gıda ürünlerinde uygun olmayan hasat, taşıma ve depolama şartları yüzünden büyük kayıpların olduğunu hatırlatan Türker, ülke olarak daha düşük maliyetle, daha rekabetçi bir yapıyla tarımı, hayvancılığı ve kırsal kalkınmayı gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlık tarafından 2006 yılında başlayan Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'yla bugüne kadar Diyarbakır'da 164 tarımsal tesisin tamamlanarak faaliyete geçtiğini kaydeden Türker, 13. Etap içinde birçok tarımsal tesisin destekten faydalandırılacağını belirtti.

Yapılan desteklemelerin yıllar bazında, yapılan denetim ve anketlerle sonuçlarının ortaya çıktığını kaydeden Türker, artan rekabet şartlarının daha fazla çalışmayı gerektirdiğini belirterek, Diyarbakırlı çiftçi ve yatırımcıları bu teşviklerden yararlanmaya davet etti.