Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt içinde vekalet yoluyla kurban kesim fiyatının 890 lira olarak açıkladığını hatırlatarak, “Üreticinin bütün girdi maliyetleri ciddi oranda artarken Diyanet İşleri Başkanlığı kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 4 gibi komik bir artış yaparak fiyat belirliyor. Bu fiyat hangi maliyet hesabına göre belirlendi? Diyanet İşleri Başkanlığının bunu açıklaması gerekiyor. Üreticiler olarak Diyanet İşleri Başkanına hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği’nin (TÜKETBİR) istişare toplantısı önceki gün Van’da yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VANTSO) yapılan toplantıya, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Kırmızı et sektöründe yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantıda, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2019 yılı yurt içi vekalet kurbanlık ücreti gündeme damgasını vurdu. 

TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç, toplantıda yaptığı konuşmada kırmızı et üreticilerinin ürettiklerinin karşılığını alamadıklarına dikkati çekerek, üreticinin kestiği hayvanı yerine koyamadığını söyledi. “Biz dertliyiz, ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz” tepkisinde bulunan Tunç, girdi fiyatları artarken kesim fiyatlarının yerinde saydığını söyledi. 

İki yıldır üreticinin kaybettiğini ifade eden Tunç, bu sıkıntılı sürecin de ne kadar süreceğini bilemediklerini dile getirdi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan yurt içi vekalet kurbanlık fiyatına tepki gösteren Tunç, son bir yıl içinde üreticinin girdi fiyatlarında büyük artışlar olmasına rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vekalet kurbanlık fiyatına yüzde 4 gibi komik bir artış yaparak 890 lira olarak açıklandığını söyledi. 

Açıklanan vekalet kurbanlık fiyatlarının piyasanın belirlenmesinde önemli bir unsur olduğunun altını çizen Tunç, ülke şartlarına uygun olarak belirlenmeyen vekalet kurban fiyatının zaten sıkıntılı durumda olan üreticinin elindeki malını yok pahasına satmasına neden olacağını söyledi. 

VEKALET KURBANLIK KESİM FİYATI HANGİ EKONOMİK KRİTERE GÖRE BELİRLENDİ?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’tan, 2019 yılı yurt içi vekalet yoluyla kurbanlık kesim bedelini hangi ekonomik kriterlere göre belirlediklerini açıklamasını isteyen Tunç, “Son bir yıl içinde yem fiyatları aldı başını gitti. Üreticinin kullandığı bütün girdi maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandı. Ancak yurt içi vakalet yoluyla kesilen kurban kesim bedeline yüzde 4, 5 gibi bir artış yapılarak 850 liradan 890 liraya çıkarıldı. Ülkedeki ekonomik şartlara uymayan bu rakam üreticinin daha çok zarar etmesine neden olacaktır” dedi. 

Kurban ibadetinin farz olmadığını, ekonomik şartları uygun olanların yerine getirmesi gereken bir ibadet olduğunu hatırlatan Tunç, Diyanet İşleri Başkanlığının belki daha fazla insanın kurban ibadetini yerine getirmesi için böylesine düşük bir rakam belirlemiş olabileceğini ancak üreticinin bin bir zahmetle ürettiği malını yok pahasına satılmasına zemin hazırladığını belirterek, “Üreticiler olarak Diyanet İşleri Başkanına hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.