CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Genel Merkezin görevlendirmesi ile gittiği Erzincan’da, Üzümlü ve Tercan ilçelerinde çiftçi ve besicilerle görüştü.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgeye ithal hayvanla gelen Brusella hastalığının besiciye verdiği zararı yerinde inceledi. İthal hayvanlarla bölgede yaygınlaşan Brusella hastalığının insan için de büyük tehlike arz ettiğinin altını çizen Gürer, “İnsana da bulaşabilen bu tehlikeli hastalık, besici için de gelir kaybına neden oluyor” dedi.

BESİCİ: “HAYVAN GEZDİĞİ YERE HASTALIK TAŞIYOR!”

Besicilik yapan Mustafa Karansu, Vahap Kaya, Yusuf Coşan dertlerini Gürer’e şu kelimelerle ifade ettiler, “Damızlık Birliğinden ithal inek aldık. Hayvanlar buzağı verince ilçe tarım müdürlüğüne başvurdum. Veteriner geldi. Tahlil sonucunda Brusella hastalığı çıktı, işletmem karantinaya alındı. Hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Bankadan aldığım krediler var. Hayvanlarım 13-14 bin lira değerinde iken 8 bin liraya kadar düştü. Şartlı kesime gönderiyorum. TARSİM 5.500 TL, kasap ise 3 bin TL veriyor, toplam 8-8,5 bin lira hayvan getirisi var ve hayvan başına 5 bin liradan az olmamak üzere zararım var. Her ay tahlil için geliyorlar.  Hastalık bitinceye kadar süreç devam edecek. Hayvan gezdiği yere hastalık taşıdığı için dışarı çıkaramıyoruz. İşletme değiştirip kurtarmaya çalışıyoruz. Irk ıslahı diye hasta hayvanları ülkemize getiriyorlar. İthal hayvanların çoğunda bu hastalık çıkıyor. Yurt dışından gelen hayvan için en az 40 gün karantina uygulanması gerekir. Bu süreye dikkat edilmiyor..”

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ HALA VERİLMEDİ

Besici Hıdır Sağdıç, buzağı desteklemelerinin de halen verilmediğini, bu nedenle de mağduriyet yaşandıklarını, yem fiyatlarındaki artış ve diğer girdi fiyatları ile besiciliğin giderek zorlaştığını ve çok kişinin besicilikten vazgeçecek duruma geldiğini söyledi.