‘Uçan cümleler’e karşı 5 N 1 K’ başlığı ile konuyu ele alan Zeyrek, haberciliğin temel kuralı olan 5 N 1 K kuralına dikkat çekerek; Kim, Ne, Nasıl, Neden, Ne Zaman ve Nerede sorusunun cevabını veren haberlerin yanıtları ne kadar netse haberin de o kadar somut ve gerçek olduğunun altını çizdi.
Zeyrek, “Ne yazık ki olay somut unsurlarıyla bu kadar gerçekken ilgili haberler hükümete yakın yayın kuruluşlarında yer bulamıyor” eleştirisinde bulundu. Çiftçinin traktörünün haczedilmesini haber yapan gazetecilerin ve medya kuruluşlarının ise muhalif olarak etiketlendiğini ifade eden Zeyrek, yaşanan çelişkiye yazısında şu cümlelerle dikkat çekti:
“İktidar yanlılarına sorsanız ‘onların aklı ermez bu işlere, muhalefet onları yoldan çıkarıyor’ yanıtını alırsınız.
“Traktörü kullandım, biçer-döveri de kullandım. Bayağı da iyi oluyor. Ahhh ahhh bir zamanlar Polatlı’da acaba traktör var mıydı? Traktör var mıydı yaaa… Biçer döver zaten hak getireee…
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf size önemsiz gibi gelebilir ama Türkiye’deki gerçekler ile iktidarın görmemizi istediği fotoğraf arasındaki farkı çok net bir şekilde gösteriyor.
Altındaki sorular ve yanıtlardan oluşan haber de size önemsiz gelebilir ama bu tür haberlerin, ‘ekonomimiz uçuşa geçti’ gibi ‘uçan cümleler’in kolunu kanadını kırdığını da unutmamak gerekiyor.
İnsan söylemeden edemiyor;
İyi ki hala o altı soruyu soran ve yanıtlarını arayan gazeteciler var!
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 13:26
Yandaş basın bir desdek verilse bin olarak anlatır, kendilerinin karnı tok sırtı pek, muslumlikda en birinciler, çiftçiyi ne haber yaparlar, Allah a havaleden başka bir şey yapamıyoruz. Basın, para, güç ellerinde.