TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Tutdere, gübresiz yapılan ekimlerin üretimi yarı yarıya düşüreceğini ifade ederek, “Çiftçi ekonominin bel kemiğiydi iktidar olarak bel kemiğini kırdınız, ekonomimizi çökerttiniz. On altı aylık süreçte gübreye 37 kez zam yapıldı, üstelik yapılan son zamlar çiftçilerimizin ekim yaptığı dönemde yapıldı” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM DÜŞECEK

Tutdere, gübrede yaşanan fahiş fiyat artışlarına dikkat çekerek, “Son on altı ayda; DAP gübrenin ton fiyatı2.200 liradan 11 bin liraya, ÜRE gübrenin ton fiyatı 1.800 liradan 13 bin liraya, CAN gübrenin fiyatı ise 1.000 liradan 8 bin liraya yükseldi. Gübre fiyatlarının artması çiftçilerimizin çoğunu, bu yıl gübresiz ekim yapmak zorunda bıraktı. Bu durum üretimi yarı yarıya düşürecek. Fakat iktidar her zaman olduğu gibi yine herhangi bir önlem almıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİFTÇİMİZ BU YÜKÜ KALDIRAMAZ

Tutdere, şunları kaydetti; “Tarım ve Orman Bakanlığına ve tüm yetkililere açıkça çağrıda bulunuyorum: Yaşanan fiyat artışlarını bir an önce durdurun. Aksi halde çiftçilerimiz bu yükü daha fazla kaldıramayacak, gıda güvenliğimiz de tehlike altına girecek” şeklinde konuştu.