Sarıbal, girdi maliyetlerinin artacağını belirterek, “Çünkü gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi temel girdilerde dışa bağımlıyız ve bunlar da kur artışı ile birlikte artacaktır. Sadece dünyada fiyatı hızla düşen mazot şimdilik zam görmüyor. Ama üreticimiz için hala mazot fiyatı çok yüksektir. İddia edildiği gibi tarım girdileri içinde önemli bir yer tutan tohumda da dışarıya bağımlıyız. Koronavirüs etkisi ile girdilerin tedarikinde sıkıntı yaşanırsa üretim düşer” diye konuştu.

TATMİN EDİCİ ÖNLEMLER ALINMIYOR

Bütün sektörlerin koronavirüsünden olumsuz etkilendiğini aktaran Sarıbal, “Ancak tarım sektörünün bir farkı var. Tıpkı sağlık sektörü gibi, salgın döneminde de üretici tarlasına gitmeye, üretmeye devam etmek zorunda. Çünkü çiftçi üretmeye devam ettiği sürece gıda güvencesi sağlanmış olacak. Bunun gerçekleşmesi için de başta çiftçilere sağlıklı bir ortamda çalışma imkânının tanınması gerekir. Çiftçilerin güvenceye kavuşturulması gerekiyor. Ama şu ana kadar bununla ilgili tatmin edici önlemler alındığını söylemek zor” ifadelerini kullandı.

Sarıbal, özetle şunları kaydetti:

AKP’nin Tarıma Bakışı

Koronavirüsün ülkemizde görülmesinin üzerinden 1 hafta geçtikten sonra 18 Mart 2020 tarihinde AKP Genel Başkanı başkanlığında yapılan Koronavirüs ile Mücadele Eş Güdüm Toplantısı yapıldı. Bu toplantıya sağlıktan sonra en önemli konu olan tarım sektöründen hiçbir temsilci bu toplantıya çağrılmadı. Toplantı sonrasında açıklanan ve 100 milyarlık bütçe ayrılan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’nda çiftçilere 1 kuruş destek ayrılmadı.

Bu durum kamuoyunda büyük tepki çekince, Tarım Bakanlığı şu önlemleri aldı:

- 2019 yılından kalan çiftçi desteklerinden bir kısmı ödendi. Üreticinin halen 2019 yılından kalan destek ödemeleri bulunuyor.

- 7 ilde (Bingöl, Erzurum, Erzincan, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas) 9 bin 700 dekar hazine arazisi üretime açıldı.

- 21 ilde %75’i hibe olarak verilen 6 bin 700 ton (4 bin tonu buğday) tohum üreticilere dağıtıldı.

Tarım alanında tedbir olarak açıklanan bu girişimlerin ülke üretimine önemli bir katkısı olmayacaktır.

CHP Ne Önerdi?

Koronavirüs salgını ülkemizde gördüğümüz anda, gıda ve tarım alanında acilen alınması gereken önlemleri açıkladı. Bunlardan bazıları şöyle;

- Üreticinin 2019 yılından kalan bütün desteklerinin hemen ödenmesini

- 2020 yılı desteklerinin 49 milyara çıkarılarak yarısının hemen kalanın da Haziran sonunda ödenmesini,

- Ürünlerin alım fiyatlarının hemen açıklanmasını,

- Ürünlere alım garantisi verilmesini,

- Üretici borçlarının 1 yıl faizsiz ertelenmesini,

- Üreticinin elektrik ve su borçlarının silinmesi ve kapatılan elektrik ve suyun üreticiye yeniden verilmesini istedik.