Çayın ilk sürümünün mayıs ayında kesileceğini belirten Kaya, hasada çok az bir süre kalmasına rağmen koronavirüs salgını nedeniyle yaşanacak olası sıkıntılara karşı hükümet yetkililerinden önlem alındığına dair şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi.
"HASADIN SORUNSUZ YAPILMASI İÇİN TEDBİRLER ALINMALI"
Açıklamasında, “Milli ürünümüz çay, Doğu Karadeniz Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da toplam 31 ilçede yapılan çay tarımından yaklaşık 200 bin üretici aile doğrudan geçimini sağlamakta, 2 milyondan fazla insanımız çay sayesinde evine ekmek götürmektedir.” diyerek çayın önemine değinen Kaya, “Bugün koronavirüs salgını nedeniyle çay hasadı nasıl gerçekleşecek, hükümet ne gibi önlemler aldı ya da alacak kimse bilmiyor. Hasat sürecindeki belirsizlik nedeniyle üreticilerimiz ve mevsimlik işçilerimiz neyle karşılaşacağını bilmiyor, umutsuz bekleyiş sürüyor. Çay hasadının sorunsuz yapılabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı, olası sıkıntılar düşünülerek bir eylem planı ortaya konmalıdır. Yoksa çay büyük oranda bahçede kalır." uyarısında bulundu.
ÖNLEMEK ŞART!
Diğer yandan çay sürümünün başlamasıyla birlikte mayıs ayında 10 bine yakın işçinin iş başı yapması beklendiğini belirten Ahmet Kaya, “Çay alım yerlerinde üreticiler, fabrikalarda da işçiler bir araya gelecek. Bu alanlarda koronavirüs bulaşışını engellemek için önlem alınması gerekir. Sosyal mesafeyi korumaya ve hijyenik koşulları sağlamaya yönelik Bakanlığın ve ÇAYKUR’un herhangi bir hazırlığı var mı? Bilmiyoruz” dedi.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2020, 17:00