Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye, koronavirüs salgınından dolayı hafta sonu hayatın durduğu bir dönemde büyük bir hayvan sevkiyatına sahne oldu. Koronavirüsün yayılma hızı en yüksek olan ülkeler arasında bulunan Brezilya’dan ithal edilen yaklaşık 10 bin baş besilik hayvan Pazar akşamı İskenderun limanında indirilerek yüzlerce tırlarla Şanlıurfa’ya taşındı. 

Polaris 2 isimli gemi Brezilya’dan yüklediği yaklaşık 10 bin başlık besilik hayvanı, Pazar akşamı İskenderun limanına indirdi. İskenderun limanında yüzlerce tıra yüklenen hayvanlar, ithal eden et firmasının Şanlıurfa’daki çiftliğine taşındı. Hayvanların gemiden TIR'a yüklenmesi sırasında hiçbir görüntü alınmasına ise müsaade edilmedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HAYVAN İTHALATININ YASAKLANDIĞINI AÇIKLAMIŞTI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ithalatının durdurulduğunu açıklamasına rağmen, besilik hayvan ithalatı aralıksız devam ediyor. Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, 26 Ekim’de besilik sığır ithalatı uygulama talimatı ve teknik şartnamesinde düzenleme çalışması yapılacağını belirterek, besilik hayvan ithalatının bu tarihten itibaren tamamen durdurulduğunu duyurmuştu. 

SADECE BİR FİRMAYA 10 BİN BAŞLIK İTHALAT KIYAĞI 

Besilik hayvan ithalatının durdurulmasına rağmen Türkiye’nin önde gelen büyük bir et firmasının Brezilya’dan ithal ettiği yaklaşık 10 bin baş besilik hayvanın Pazar akşamı sessiz sedasız sevkiyatının yapılması dikkat çekti. 

10 BİN İTHAL HAYVAN İSKENDERUN LİMANINDAN ŞANLIURFA’YA GÖTÜRÜLDÜ 

Polaris 2 isimli büyük yük gemisi Brezilya’dan yüklediği yaklaşık 10 bin baş besilik hayvanla birlikte, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Pazar akşamı İskenderun limanına yanaştı. Limandan yüzlerce tıra seri bir şekilde yüklenen besilik hayvanlar, Şanlıurfa’ya götürüldü. Hayvanların tırlara yüklenmesi sırasında kesinlikle hiçbir görüntü alınmasına müsaade edilmedi. 

KARPUZ İTHALATI İÇİN GÖRÜŞ İSTEYEN BAKANLIK HAYVAN İTHALATI İÇİN DE GÖRÜŞ İSTEDİ Mİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı, koronavirüs salgınına karşı tedbir kapsamında İran’dan yapılacak karpuz ithalatı için bile Sağlık Bakanlığından görüş isterken, koronavirüsten dolayı felaket durumu ilan edilen Brezilya’dan binlerce hayvan ithal edilmesi büyük bir çelişki olarak görülüyor. 

İTHALAT AYRICALIĞI FİRMAYA BÜYÜK BİR RANT SAĞLAYACAK 

Diğer yandan hayvan ithalatının yasak olduğu bir dönemde, Türkiye’nin önde gelen büyük bir et firmasının yaptığı bu 10 bin başlık ithalatla büyük bir rant elde etmiş olacak. İthalatın kapalı olmasından dolayı büyük hayvancılık işletmeleri bile hayvan bulamadıkları için kapasitelerini düşürürken, söz konusu bu firma kendisine sağlanan ayrıcalıktan dolayı tam kapasite çalışmaya devam edecek. 

ET PİYASASINI TAMAMEN BU FİRMALAR KONTROL EDİYOR 

Türkiye’de et piyasasını da sayılı bu birkaç firma kontrol ediyor. Et fiyatlarına hiçbir müdahili olmamasına rağmen küçük üretici sürekli stokçulukla suçlanırken, üreticiyi terbiye etmek için yapılan et ve hayvan ithalatından da sadece bu birkaç firma kazançlı çıkıyor. 

BAKANLIK KARARLARI İLE TARTIŞMALI HALE GELDİ 

Hayvan ithalatının kapalı olduğu bir dönemde sadece bir firmanın 10 bin baş besilik hayvan ithal etmesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrol belgesi uygulamasını da tartışmalı hale getirdi. Bakanlık kaynakları, firmaya verilen kontrol belgesinde sözde Ekim ayından önce başvuru yaptığı ancak evraklarında eksiklik bulunduğu için ithalatın bugüne kaldığı yönünde bir savunmada bulunsa da, sektör tarafından bu gerekçe inandırıcı bulunmayarak Bakanlığın uygulamalarını tartışmalı hale getirdi.