Fiyatlarda üretici lehine ufak bir artıştan rahatsız olanların ‘kesecek hayvan bulamıyoruz’ diyerek Gaziantep’den yapılan küçükbaş hayvan ihracatını durdurmaya çalıştıklarını dile getiren Türkman, “Kim kesecek hayvan yok diyorsa gelsin biz Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak canlı kilogramını 22 TL’den temin etmeye hazırız” dedi. 

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep'te kesimlik hayvan bulamadıklarını ve canlı kilogram fiyatlarının 1-2 TL arasında arttığını belirterek bir günlük kesim yapmayarak, Tarım ve Orman Bakanlığından küçükbaş ihracatının durdurulmasını veya kısıtlanmasının talep edilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. 

Türkman, şunları kaydetti:

HAYVAN SAYIMIZ YETERLİ 

"Gaziantep genelinde 9 ilçemize bağlı 394 yerleşim yerinde 5510 üyemize ait  yaklaşık 550.000 civarında küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunmaktadır. Üye sayımız ve bu üyelerimize ait küçükbaş hayvan sayımız her geçen gün tüm olumsuzluklara rağmen artmaktadır. Sadece 2019 yılında Birliğimize yeni üye olanların sayısı 224 kişidir. 2018 yılında 270.000 adet olan destekleme kapsamındaki damızlık koyun keçi sayımızın 2019 yılı sonunda yaklaşık %10 artışla 300.000 rakamına ulaşmasını hedeflemekteyiz. Aynı zamanda başta organize besi bölgesindeki ahırlarda ve köylerdeki işletmelerimizde olmak üzere kesimlik hayvan sayımız yeterli düzeyde olup başta Doğu ve Güneydoğu illerinden olmak üzere Gaziantep'e her gün onlarca araç ile binlerce canlı hayvan girişi yapılmaktadır.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTARKEN NEDEN SESİNİZ ÇIKMADI?

Hayvan besisinde maliyeti belirleyen ana girdi yemdir. 2018 yılı hasat döneminde 0,75 TL/kg. olan arpa şu an 1,4 TL/kg, 0,45 TL/kg. olan mercimek samanı şu an 0,80 TL/kg, 0,25 TL/kg. olan beyaz saman şu an 0,45 TL/kg, 60 TL civarında olan bir torba yem şu an 95-100 TL. ye çıkmış, aşı/ilaç, elektrik vs. giderlerde %50’den fazla artmış, yani yem fiyatlarında son 15 ayda yaklaşık yüzde 100’e yakın bir artış olmuş ama kimsenin sesi çıkmamış, bu şartlarda üretici nasıl üretiyor diye kimse sormamış, 3 yıldır canlı kilogramı 17 – 20 TL'den kesilen küçükbaş canlı fiyatı bu günlerde 20-22 TL’ye çıktı diye Gaziantep’te birileri açıklama yaparak 'kesecek hayvan yok bu yüzden ihracat yapılmasın' demelerini doğru bulmuyoruz.

FİYATLARDAKİ 1-2 LİRALIK ARTIŞ ÜRETİCİYE BİRAZ OLSUN NEFES ALDIRDI 

Yukarıdaki veriler dikkate alındığında İlimizde kesimlik hayvan sıkıntısı bulunmamakta olup, ihracatın da etkisiyle oluşan 1-2 TL'lik artış üretip - üretmeme konusunda çıkmaz da olan üreticiye küçük de olsa bir nefes aldırmıştır. Bu gün canlı hayvan ihracatına karşı çıkanların yapması gereken üreticiye katkı sağlamak adına bıçağı hep kendilerinden taraf değil de biraz da üreticiden taraf atmaları gerekmektedir. Bundan dolayı üretimi arttıracak, üreticiyi üretime teşvik edecek olumlu adımlara hepimizin destek olması gerekmekte, bu anlamda Gaziantep’te yapılan hayvan İhracatını destekleyerek Gaziantep’in tekrar 80’li – 90’lı yıllarda olduğu gibi canlı hayvan ihracat üssü yapmalıyız.

KÜÇÜKBAŞ KESİMLİK HAYVANLARI 22 TL'DEN AŞAĞIYA SATMAYIN 

Son olarak Birlik üyelerimize seslenmek istiyorum; maliyetlerin çok arttığı zor ve sıkıntılı bir zamanda üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu zor zamanda daha çok birlik olmalıyız, sesimizi daha çok duyurabilmek adına sosyal platformları kullanmalıyız, ürettiğimiz ürünün fiyatını biz belirlemeliyiz, Gaziantep'te küçükbaş kesimlik hayvanlarımızın canlı kilogramını 22 TL'den aşağı satmamalıyız. Kim kesecek hayvan yok diyorsa gelsin biz Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak canlı kilogramını 22 TL'den temin etmeye hazırız.

Ayrıca ESK depolarında 50 bin ton karkas et bulunmakta ve ESK aylardır bu eti satacak pazar dahi bulamamaktadır. Et ihtiyacı olanlar ESK’dan karkas et almak üzere müracaat edebilirler."