Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TGRT Haber’de Cem Küçük’ün programına konuk olurken, programda gündemde tartışılan Brezilya’dan yapılan skandal 10 bin başlık besilik hayvan ithalatı hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Bakanlık bu konuda derin bir sessizliğe bürünürken, programda Bakan Pakdemirli’ye konuyla ilgili hiçbir soru yönetilmedi. 

Bakan Pakdemirli, programda sadece 2018 yılında yapılan et ithalat miktarı ile 2019 yılında yapılan et ithalat rakamlarını paylaşarak, “2018 yılında 50 bin ton et ithal edildi. 2019 yılında ise bu ithalat 5 bin tona düştü. İthal edilen 5 bin ton ette sosyal proje kapsamında Bosna Hersek ve Sırbistan’dan ithal edildi” dedi. Et ithalatının Türkiye’nin ihtiyacından dolayı yapılmadığını dile getiren Pakdemirli, ciddi bir ithalat olmamasına rağmen muhalefetin bu konuyu speküle ettiğini ileri sürdü. 

PAKDEMİRLİ 10 BİN BAŞLIK İTHALATA BİR AÇIK GETİRMEDİ 

Bakan Pakdemirli’nin, et sektöründe önde gelen bir firma tarafından Brezilya’dan ithal edilen 10 bin başlık besilik hayvanla ilgili tartışmalar gündemde tazeliğini korurken, bu konuyla ilgili hiçbir açıklamada bulunmaması dikkat çekti. 

İTHALATÇI FİRMAYA KONTROL BELGESİ NE ZAMAN VERİLDİ?

Bakan Pakdemirli, daha önce yaptığı açıklamalarda besilik hayvan ithalatıyla ilgili olarak 26 Ekim’den itibaren yeni başvuru almadıklarını belirtirken, Brezilya’dan yapılan 10 bin başlık besilik hayvan ithalatı için kontrol belgesinin yani ithalat izin belgesinin Aralık ayında verildiği kaydediliyor.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINDAN BİR AY SONRA KONTROL BELGESİ Mİ VERİLDİ? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Kasım 2019'da düzenlenen Tarım Şurası’nda yaptığı konuşmada besilik hayvan ithalatı için Kasım ayından itibaren yeni ithalat müracatı alınmadığını açıklamıştı. Brezilya’dan yapılan 10 bin başlık ithalat için kontrol belgesinin Aralık ayında verildiği yönündeki iddialar büyük bir skandal olarak değerlendiriliyor. Pakdemirli'nin ve ithalatı yapan firmanın sessizliğinin de bundan kaynaklandığı belirtiliyor.