Tarımdan Haber'e besici ve süt üreticisinin yem maliyetlerini düşürmek için arpa satışında uyguladıkları politikalar hakkında bilgi veren Güldal, TMO olarak arpa stoklarını 1 Ekim 2019 itibari ile 1250 TL/ton’dan satışa açtıklarını kaydetti.

Güldal, Ekim ayında arpa stoklarını sadece besici ve yetiştiriciye yönelik açtıklarını Ocak ayından itibaren ise yem sanayicilerine de satışa başladıklarını söyledi. Mümkün olduğunca besici-yetiştirici ile yem sanayine arpa satış oranlarını yüzde 50 olarak belirlediklerini kaydeden Güldal, TMO’nun burada besici ve yetiştiricilerin yem maliyetlerinin düşürülmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. 

Mart ve Nisan aylarında ise öncelikle deprem bölgesi olmak üzere besici ve yetiştiricilere yönelik vade farkı almaksızın 3 ay vade ile arpa satışına başladıklarını hatırlatan Güldal, “Mayıs ayında da yine vade farkı almaksızın 90 gün vadeli arpa satışımız devam edecek. Mayıs ayında açtığımız 250 bin ton arpanın 125 bin tonu besici ve yetiştiricilerimize, 125 bin tonu ise yem sanayine yönelik olacak” dedi.  

TALEP ARZIN ALTINDA KALDI 

Mart ve Nisan ayında besici ve yem sanayisine satılan arpa miktarı hakkında da bilgi veren Güldal, “TMO olarak Mart ayında besicilere 198 bin ton, yem fabrikalarına 55 bin ton arpa satışı arz ettik. Arz ettiğimiz arpadan besiciler 55 bin ton, yem fabrikaları ise 30 bin ton aldılar. Nisan ayında ise besicilere 203 bin ton, fabrikalara 155 bin ton tahsis edilirken, besiciler 48 bin ton, yem fabrikaları ise 65 bin ton arpa aldılar.”