Tekirdağ’da Ergene’ye boşalan Kurudere’ye kimyasal atık bırakarak, balıkları telef eden ve nehri maviye boyayan Avrupa Serbest Bölgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Referans Laboratuvarı eliyle aklandı. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  “Avrupa Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’de yapılan denetim neticesinde; atık su numuneleri aldırılmış ve Bakanlığımızca akredite edilmiş laboratuvarlar ile Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarına analiz edilmek üzere gönderilmiştir. Alınan numune analiz sonuçlarının, deşarj standartlarını sağladığı görülmüştür” dedi. 

Aygun, Mayıs 2019’da verdiği soru önergesine gelen yanıtın çok düşündürücü olduğunu kaydetti. Balıkların can çekiştiği gün Kurudere’ye gittiğini anlatan Aygun, “Birçok balık, sudaki oksijen tükendiği için nefes almak üzere yüzeye çıktı, buna rağmen birçoğu telef oldu. Balıkları öldüren su, nasıl standartlara uygun olabilir? Ayrıca balık ölümü de güya olmamış! Bunu kamuoyunun vicdanı kaldırmaz” dedi.

 Kurudere’deki çevre katliamının Ergene’deki kirliliğin nedenini ortaya koyduğunu söyleyen Aygun, “Denetimsizlik veya göstermelik denetimler Ergene’yi dolayısıyla Trakya’yı öldürüyor” diye konuştu.

ŞAŞIRTAN YANIT

Arıtmasız çalışan sayısız fabrika ve sanayi işletmesinin tüm atıklarını Ergene Nehri ve O’nun derelerine umarsız şekilde saldığını kaydeden Aygun, “Kendi geleceğimizi yok ediyoruz” diye isyan etti.

Aygun, soru önergesinde Tekirdağ İli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün denetim sonucunu ve sorumlular hakkında idari işlem yapılıp yapılmadığını sormuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından önceki gün gelen yanıtta; Çevre Referans Laboratuvarı sonuçlarına göre atık suyun deşarj standartlarına uyduğu savunuldu. 

Bakan Kurum yanıtında şöyle devam etti:

“30 Nisan 2019 günü Avrupa Serbest Bölgesi’nden kaynaklı derede kirlilik oluştuğu ve balık ölümleri yaşandığı ihbarları üzerine; aynı gün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından Avrupa Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’de yapılan denetim sonucunda Avrupa Serbest Bölgesi’ne ait atık su arıtma tesisi çıkışından ve dereye deşarj noktasından atık su numuneleri aldırılmış ve Bakanlığımızca akredite edilmiş laboratuvarlar ile Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarı’na analiz edilmek üzere gönderilmiştir.  Alınan atık su numunelerinin analiz sonuçlarının, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 19’da belirtilen deşarj standartlarını sağladığı görülmüştür.”

CANLI ÖLÜMÜ YOKMUŞ!

Kurum,  yanıtında Avrupa Serbest Bölgesi’nde deşarj standartlarına aykırı bir husus olmamakla birlikte canlı ölümü de gözlemlenmediğini savunurken; “Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce; 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği uygulanan idari işlemlerin yanı sıra, işletmelerin oluşturduğu kirlilik göz önüne alınarak, ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmakta ve gerekli adli işlemler başlatılmaktadır” bilgisini verdi.

TEKİRDAĞ’DA 23 İŞLETMEYE CEZA KESİLMİŞ!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Dr. Murat Kurum, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün il genelinde atık su deşarjı bulunan sanayi tesislerini etkin bir şekilde denetlediğini savundu.  2019 yılının ilk altı ayında il sınırları içinde bulunan ve atık su deşarjı olan 179 sanayi tesisini denetlediklerini anlatan Kurum, “Sınır değerlere aykırı atık su deşarjı gerçekleştiren 23 işletmeye, Çevre Kanunu gereği 1 milyon 944 bin 470 TL idari para cezası uygulanmıştır” bilgisini verdi.