Milli Gazete’nin, ithalatın yasak olduğu bir dönemde özel bir firmanın Brezilya’dan ithal ettiği 10 bin başlık besilik hayvan ithalatı skandalı Meclis gündemine taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Bakan Pakdemirli’ye, “Hayvan ithalatını durdurduğunuzu açıklamıştınız. 10 bin başlık besilik hayvan ithalatı bilginiz dahilinde mi yapıldı?” dedi. 

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, hayvan ithalatının yasak olduğu bir dönemde Türkiye’nin et sektörünün önde gelen bir firması tarafından Brezilya’dan yapılan 10 bin başlık besilik hayvan ithalatını Meclis gündemine taşıdı. 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına konuyla ilgili olarak bir soru önergesi veren Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, ithalat yöntemi ile ürün tedarik etmeye daha ne kadar devam edileceğini sordu. 

Koronavirüs salgınından ciddi oranda etkilenen Brezilya’dan ithal edilen 10 bin baş hayvanın İskenderun Limanı’na indirildikten sonra tırlarla ithalatçı bir firmanın Şanlıurfa’daki çiftliğine taşındığına dair Milli Gazete’nin haberlerini hatırlatan Karaduman, “İthalatın büyükşehirlerimizde ve Zonguldak’ta sokağa çıkmanın yasak olduğu Pazar akşamında yapılmış olması ise dikkat çekicidir. Virüsün dışarıdan alınan ürünlerle birlikte de yurda girebileceği bilinmektedir. Geçtiğimiz günlerde dışarından hayvan alımının durdurulduğunu açıklamıştınız” dedi. 

Karaduman, konuyla ilgili olarak Bakan Pakdemirli’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi: 

İTHALAT BİLGİNİZ DAHİLİNDE Mİ GERÇEKLEŞTİ?

“Daha önce dışarıdan hayvan alımının yapılmayacağını açıkladığınız halde Brezilya’dan hayvan ithal etmenizi gerektiren sebepler nelerdir? Söz konusu ithalat bilginiz ve izniniz dâhilinde mi gerçekleşmiştir?

HAYVAN İTHALATI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GÖRÜŞ ALINDI MI?

İthal işlemi için Sağlık Bakanlığından görüş alınmış mıdır? Konu ile ilgili risk analizi yapılmış ve gerekli önlemler alınmış mıdır? 

İTHALATA DAHA NE KADAR DEVAM EDECEKSİNİZ?

Koronavirüs salgını ile birlikte yeni süreçte ülkelerin dışarıya ürün satışını durdurma durumunu düşünecek olursak, ithalat yolu ile ürün tedariki riskli bir yöntem olmakla birlikte yerel üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Bu durumu öngördüğünüzü varsayarsak, buna rağmen ithalat yöntemi ile ürün tedarik etmeye daha ne kadar devam edeceksiniz? 

ÜRETİCİLERİ DESTEKLEMEK İÇİN ÜRETİM STRATEJİNİZ VAR MI?

Yerel üreticilerimizin desteklenmesi ve üretimin arttırılması her zamankinden daha önemlidir. Bu bağlamda tarım ve hayvancılık ile uğraşan üreticimizi desteklemek için önümüzdeki süreç için yeni bir üretim stratejiniz var mıdır?