TAB Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de bölge bölge çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Haziran ayından bu yana küresel iklim değişikliği sebebiyle Anadolu'nun çok değişik yerlerinde ekip arkadaşlarımız ve hocalarımız ile beraber tarama çalışması yapılarak Anadolu'da bal üretiminin çok az olacağına ilişkin bir çalışma yapıldı" dedi. Şahin, orman yangınları ve küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bal üretiminin yüzde 40 düştüğünü kaydetti.

YANGINLAR BİYOSİSTEMİ ALTÜST ETTİ

Orman yangınlarında 6 bin hektar çam balı ormanlık alanın yandığını belirterek, "Küresel iklim değişiklik hem bitkilerimizi, hem canlıları, kısacası biyosistemi alt üst etti. Sadece bal üretimi ile ilgili değil. Arılarımızın yaşamını da alt üst etti. Temmuz ayında yangınlarla karşılaştık. Bu yangınlar olağan yangınlar değil, olağanüstü yangınlar. Osmaniye'den, Mersin'den Antalya'da ve Muğla'yı kasıp kavurdu. Bu yangınlar, dolayısı ile bizim çam balı üretim alanlarımız bitti. 6 bin hektar çam balı üretim alanımız yandı. Bir yerde bir yangın olmuşsa, hele hele bütün ilçeleri kapsamışsa, bu yangının oluşturduğu sistemde bizim bal üretim alanlarımız ile beraber böceğin o yıl yanması artık çam balını hayal etti” ifadelerini kullandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAŞIYORUZ

Şahin, şunları kaydetti: "Türkiye arıcılığı olarak bizim özellikle arıları kış döneminde yaşatmamız lazım. Antalya'da kışlatma alanlarımız yandı. Muğla'daki çam alanlarımız yandı, Mersin'de ciddi alanlarımız yandı kışlatma bölgesi. Bu alanlarımızda bir yok oluş var. Bir de üzerine küresel iklim değişikliği yaşıyorsunuz" dedi.