Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yakılmasının önlenmesine ilişkin yazılı bir bildiri yayımlayarak, anız yakılmasının zararlarını ve yakanlar hakkında idari para cezası uygulanacağını belirterek Diyarbakır halkına çağrıda bulundu.  

ANIZ MUTLAK SURETLE TORAĞA KARIŞTIRILMALI

Diyarbakır'ın yaklaşık 7 milyon dekarlık tarım alanı varlığı ile Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bu alanın yaklaşık 5 milyon dekarlık kısmında da hububat tarımı (buğday, arpa, mısır, çeltik) yapılmaktadır. Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına (sap, başak ekseni, vb.) anız denilmektedir. Anız organik yapıya sahip olup, mutlak surette toprağa karıştırılmalıdır. Ancak ilimizde hasat sonrasından sonbahar aylarına kadar olan süreçte anız yangınları görülmektedir. Anız yangınları toprak verimliliğini düşürmekte, toprakların zamanla çölleşmesine neden olmaktadır.  Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte, zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte; toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir." denildi.  

ANIZ YAKANLARA DEKAR BAŞINA 60,11 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı vurgulanan bildiride şöyle denildi; "Anız yakılmasının engellenmesi ile ilgili eğitim yayım çalışmalarımız her yıl eğitim ve yayım programına alınmakta, çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir. İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ve Valilik Tebliği ile anız yakılan alanların tespiti ve tutulan tutanakların cezai işlem için, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesi görevi İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. Valilik Tebliği ile anız yakılması yasaklanacak olup, yakanlar hakkında dekar başına 60,11 TL idari para cezası uygulanacaktır (Anız yakılan alan meskûn mahallere veya orman ya da sulak alanlara bitişik ise, bu ceza beş kat artmaktadır) Anız yangın ihbarı için de 110 İtfaiye, 177 Orman, 155 Polis, 156 Jandarma aranacaktır."