Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

"04 Kasım 2019 tarihinde bazı ulusal TV kanallarında ve gazetelerde çoban konusunda yaptığım açıklamalar kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiştir. 

Bazı haber sitelerinde, gazetelerde ve televizyonlarda çıkan haberler sonucunda kamuoyunda, 150 bin Afgan Çobanın ithal edileceği gibi yanlış bir algı oluşturulmuştur.

KÜÇÜKBAŞTA HEDEFLERİN TUTTURULABİLMESİ İÇİN ÇOBAN SORUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR 

Öncelikle açıklamalarımda söylediğim husus, Hükümetimizin bize hedef gösterdiği 100 milyon küçükbaş hayvan sayısına ulaşmak durumunda sektörümüzün 150 bin çobana ihtiyacı olabileceği yönündeydi. Bunun da kısmen Afgan çobanlarla karşılanabileceğini, orta vadede yasal mevzuat çerçevesinde 25 bin Afgan çoban olarak düşünülebileceğini önermiştim. Ayrıca Sayın Bakanımıza ve ilgili Bakanlara bu konuda zaman zaman taleplerimiz olmuştur. Ancak Bakanlarımız pozitif veya negatif herhangi bir görüş belirtmedikleri gibi ben de Sayın Bakanlarım adına görüş bildirme lüksüne sahip değilim. 

ÇOBANA YÖNELİK CİDDİ BİR TALEP VAR 

Sektörümüzde ciddi manada çoban çalıştırmak için arz ve talebin olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Söz konusu çoban açığımızın, yetiştiricilerimizden de gelen talepler üzerine İŞKUR’un devreye girmesini önererek kısmen de olsa çoban sıkıntımızın giderilebileceği düşüncesine, işletme sahiplerinin birçoğunun, daha fazla verim almak için Afgan çoban çalıştırmaya sıcak baktıkları ve bu hususu tarafımıza bildirdiklerine dair görüşlerine açıklamamda yer vermiştim. 

BİZİM GÖREVİMİZ BAKANLIKLA YETİŞTİRİCİLER ARASINDA KÖPRÜ OLMAKTIR 

Benim görevim yetiştiricilerimiz ve Bakanlığımız arasında bir köprü vazifesi görmektir. Ülkemizin yetiştiricileri ve üreticilerinin menfaatlerini düşünmek, korumak Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin de her zaman önceliği olmuştur. Dolayısıyla bizim önceliğimiz de kendi yetiştiricilerimizin menfaatini gözetmektir.

BAZI İŞLETMELER 5 BİN LİRAYA ÇALIŞTIRAK ÇOBAN BULAMIYORLAR 

Ayrıca açıklamalarımda ülkemizdeki bazı işletmelerin 5 bin liraya çalıştıracak çoban bulamadıklarını ifade etmiştim. Var olan bu gerçeği de hiç kimse görmezden gelmemelidir. Haberlere konu olan "5 bin liraya Afgan Çoban İthal Edilecek" cümlesini hiçbir yerde kullanmadım, kullanmam da. Dolayısıyla yapmış olduğum açıklamaların tamamı incelendiğinde kamuoyuna yansıyan haberlerin yanlış aksettirildiği net bir şekilde görülecektir.

AMACIMIZ HAYVANCILIĞIN EN ÖNEMLİ SORUNU OLAN ÇOBAN SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETMEKTİR 

Sonuç olarak, 265 bin üyeye sahip Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğimizin yetiştiriciler ve işletmelerle olan yakın ilgisi ve yetiştiricilerin sorunlarının tarafımdan dile getirilmesi oldukça normal karşılanması gereken bir durumdur.

Amacımız küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunu olan çoban sorununa çözüm üretmektir. Bu manada kamuoyunu yanıltacak şekilde aksettirilen haberlere itibar edilmemesi konusu değerli kamuoyumuza saygıyla duyurulur."