Geçen haftaki ‘Gübrede fahiş kar!’ başlıklı yazımıza GÜBRETAŞ, Kadıköy 8. Noterliği üzerinden ihtarname göndererek, söz konusu yazımızın 2 gün içinde yayından kaldırılarak, gönderilen tekzip metninin de 1 hafta süreyle internetten yayınlanmasını talep etmiş.

Aksi halde yasal yollara başvurmak zorunda kalacaklarmış! 

Konuya girmeden önce, şunu belirtmek istiyorum.

‘Bundan böyle çiftçinin iştiraki olan GÜBRETAŞ ile ilgili yapacağımız haberleri gazetede yayınlamadan önce GÜBRETAŞ yönetim kuruluna gönderelim, eğer zatıalileri uygun görürlerse yayınlayalım, uygun görmezlerse de yayınlamayalım!’

Anlaşılan arkadaşlar bizden böyle bir gazetecilik yapmamızı bekliyorlar!

Çünkü gönderilen tehditvari tekzip metninden bunu anlıyoruz! 

Geçen haftaki yazımızda; GÜBRETAŞ’ın Ocak ayında tonunu 2 bin 50 liradan ithal ettiği üre gübresinin Tarım Kredi ortağı çiftçiye 3 bin 240 liradan (15 Şubat tarihli fatura ile sabittir) satılarak, buradaki fahiş kara dikkat çekmiştik.

Yazımızın öznesi bu olmasına rağmen gönderilen tekzip metninde nedense bu iddialara yönelik hiçbir bilgi verilmemiş!

Yani bu rakamları yalanlayamamışlar ama tehditvari tekzip metni ile sözde bize ayar vermeye kalkmışlar! 

Dünya piyasaları gerekçe gösterilerek gübre firmalarının çiftçi üzerinden nasıl fahiş kar ettiklerine dair rakamları Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı sayın Ayşe Ayşin İşıkgece ile de paylaştım.

Kendisi de hepsini not aldı.

Bakanlık ayağında gübredeki bu ‘fahiş kara’ yönelik bir işlem yapılır veya yapılmaz bilemiyorum ama GÜBRETAŞ’ta bu rakamları yalanlayamadığına göre ortada çiftçi ve ülke tarımı açısından tam bir facia var demektir.  

Şimdi bizim ulaştığımız ve GÜBRETAŞ’ın da yalanlayamadığı bilgilere göre; üre gübresinin kaç liradan ithal edildiğini bunun masraflarıyla birlikte GÜBRETAŞ’a kaç liraya mal olduğunu ve bu gübrenin Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçi ortaklarına kaç liradan satıldığını tane tane tekrar yazalım ki; ortada fahiş kar var mı yok mu, çiftçi kuruluşu olan GÜBRETAŞ’ın çiftçi adına gübre piyasasını nasıl regüle ettiğini siz değerli okuyucularımızın takdirine bırakalım. 

GÜBRETAŞ, kendi dış ticaret firması olan RAİNTRADE vasıtasıyla 10 Ocak 2021 tarihinde İzmir Aliağa gümrüğünden 15 bin ton üre gübresini gümrüksüz birim fiyatı 226.79 ton/dolara yine 17 Ocak 2021’de Samsun gümrüğünden ise 51 bin 120 ton üre gübresi 228.95 ton/dolardan ithal edildi.

Yani toplam 65 bin ton üre gübresi ortalama gümrüksüz birim fiyatı 227 dolar/tondan Türkiye’ye getirildi.

Tonda ortalama 50 dolar masraflarla birlikte ithal edilen gübrenin GÜBRETAŞ’a maliyeti 277 dolar seviyesinde oldu.

Geçen haftaki yazımızı yazmadan bir gün öncesi Tarım Kredi Kooperatiflerinde bu gübrenin çiftçiye peşin satış fiyatı ise 3240 ton/TL idi. (Satış fiyatı fatura ile sabittir)

Bu rakamı o günkü kur üzerinden dolara çevirdiğimizde 462 dolara karşılık geliyor.

Arada tam 185 dolar var!

Bu fahiş kar değil de nedir? 

Dolar karşılığı 277 dolara mal edilen gübre, çiftçiye 350 dolara, hatta 360 dolara değil tam 462 dolara satılıyor! 

Hadi diyelim 65 bin ton üzerinden fiyat belirlenmez, onun öncesinde ve sonrasında yapılan ithalata göre paçal maliyet yapıldığını dikkate alalım…

Ancak arada yine böyle bir uçurum olamaz! 

GÜBRETAŞ yönetimi öyle tehditvari tekzip metni ile bize ayar vermek yerine çıkıp bu ithalat rakamlarının doğru olup olmadığını açıklaması gerekiyor!

Eğer bu rakamların doğru olmadığını açıklayabiliyorlarsa biz de gönderdikleri tekzip metnini ancak o şartla yayınlayabiliriz. 

Taleplerini yerine getirmediğimiz için daha önceki haberlerimize yaptıkları gibi belli mahkemeler üzerinden bu yazımıza da hukuksuz bir şekilde erişim engeli ve tekzip kararı aldırabilirler!

Hiç sorun değil, bu hukuksuzluğa alıştık nasıl olsa!

Ancak sahada çiftçi her şeyin farkında, bunu da kendileri çok iyi biliyorlar. 

Şunu da belirtelim; bizim kasıtlı olarak sadece GÜBRETAŞ’ı eleştirdiğimizi diğer firmaların gübre fiyatlarını eleştirmediğimizi söylüyorlar.

Ancak bu arkadaşlar GÜBRETAŞ ile diğer özel gübre firmalarını bir biriyle karıştırıyorlar.

GÜBRETAŞ, ‘Ahmet’in, Mehmet’in’ şirketi değil, özbeöz çiftçinin şirketidir.

Çiftçinin şirketi bile çiftçiye fahiş karla gübre sattığı bir ortamda diğer özel gübre firmalarına ne söylenebilir ki?

Sonuç olarak bizim, belgeli ve kaynağı sağlam olmayan haberleri yapmayacağımızı en iyi GÜBRETAŞ yönetimi bilir.

Onun için haberlerimizde ‘maksat aramak’ yerine dönüp kendilerine bir bakmalarını tavsiye ediyorum.

Çiftçi iştiraki gerçekten çiftçiye hizmet ediyor mu?