****Tarımda hiçbir zaman direksiyonda uyuya kalınmaz. Yolda sorunun farkına varılırsa çözüm zor ve maliyeti yüksektir.

***Piyasada Ralli Nedir?

**Ralli, piyasada fiyatların beklentinin üzerinde kesintisiz hareket etmesine denir. Piyasalarda görülen ralli; hisse senedi, tahvil, endeks, kripto para veya başka bir finansal varlığın fiyatında sürekli artış görülmesi demektir. Bir ralli, nispeten kısa bir süre içinde hızlı veya önemli fiyat hareketlenmeleri sırasında görülür. 

ABD'nin Belarus Potash Company'ye (BPC) yönelik yaptırımları devam ediyor. Potas fiyatları yeni yılda yüksek kalmaya devam edecek. Potas için küresel spot fiyatlar, mahsul fiyatlarındaki artış ve bu yıl talepteki toparlanmanın ardından ton başına 650$ civarında 13 yılın en yüksek seviyelerindedir.

Brezilya'da, spot potasyum fiyatları şu anda MT başına 800 dolardır. 2022'nin ilk çeyreğinde MT başına 900 ila 950 dolar olması bekleniyor.

Daha da yükselirse ne olabilir?

İthalat eden ülkeler daha az alabilir. Daha az kullanabilirler…

Çin potas ithalatının %20'sini Belarus'tan alıyor. Yüksek fiyatla piyasaya sürüyor.

***Yükselen Gübre Fiyatları ve Boğa Piyasaları İçin Planlama Önerileri nedir?

Bilinçli çiftçiler, en iyi satın alma kararını vermek için artan maliyetlere ek olarak neleri tartışmalı? 

Verimi en üst düzeye çıkarmak yerine optimize etmeye odaklanmak önemlidir.

Gübre maliyetleri, 2022 mahsul fiyatlarına göre o kadar yüksek olabilir ki, daha az gübre uygulamayı tercih etmek zorunda kalınıyor. Verim beklentileri azalabilir.

Optimize etmenin bir başka yolu da hangi ürünlerin hangi alanlarda kullanılacağına karar vermektir. Sınırlı seçenekler varsa, her girdinin en iyi nerede kullanılacağına bilinçli olarak karar vermek gereklidir.

Bizde bir söz vardır. Mal satarken değil, alırken kazanılır. Tabi paranız varsa!

Maliyetler için çok iyi bir planlama yapmak gerekir.

Ürün fiyatları 2022 yılında ne olacak?

Nakit akışı bütçesi geliştirmek çok önemlidir.

2022 girdi maliyetleri ve emtia fiyatları için zorlu olacak.

***Kişiye özel gübreleme planı hazırlanmalıdır.  Bu gübreleme maliyetlerinde tasarruf sağlar. Geleceğe yöneliktir, yasal standartları dikkate alır ve en iyi kalite ile en yüksek verimi elde edilir. İyi bir planla hangi gübreye, nerede ve ne miktarda ihtiyaç duyulduğunu tam olarak bilmek gerekir. Gübreleme planı genellikle maksimum verimle daha yüksek mahsul kalitesi sağlar. Ayrıca dikkatli ve detaylı gübre uygulaması gübreleme maliyetlerinde tasarruf sağlamaktadır. 

***Yara, 2023'ten itibaren emisyonsuz gübre üretecek

Yara, Porsgrunn'da gübre üretiminde yeşil hidrojen kullanacak. Hedef, 2023'te üretilecek ilk "yeşil" mineral gübredir. Enova'dan 283 milyona kadar destek alacaklar. Emisyonları azaltacak.

***Kıtlık endişelerine yanıt olarak AdBlue fiyat artışları ve panik satın alma

Bu konuya geçen hafta detaylı değinmiştim. İnsanlar AdBlue malzemeleri satın almak için yarışıyor. Bu ayın başlarında, müdahale olmadan ülkenin AdBlue stoklarının Şubat ortasına kadar tükenebileceği söyleniyordu. Şimdi Ocak deniyor. Tedarik zincirinde aksaklık fiyatların artmasına neden olmaktadır.

*** Son 10 Yılın yüksek gübre fiyatları!

Toptancı, perakendeci ve üretici karşı karşıya görünüyor sonunda tüketicide etkileniyor.

Gübrede maliyetler arttı.

Girdi tedarik zincirindeki zorluklar…

Gübre maliyetlerini artıran üç faktör?

- Gübre talebi emtia fiyatlarını takip ediyor.

- Gübre üretim maliyeti arttı.

- Ticaret ve arz kesintileri piyasayı yeniden şekillendirmeye devam ediyor.

Artık günümüzün gübre pazarı, “dinamik, karmaşık, değişken, belirsiz” olarak tanımlanıyor.

Yüksek küresel taleple birlikte tedarik zinciri aksamalarının belirsizliğe ve pazar istikrarsızlığına yol açıyor.

Gübre küresel bir pazardır. Tek bir aktör pazarı belirleyemiyor. Fiyatlardaki bu yükselişte birçok faktör etkilidir.

Amonyağın hammadde olarak fiyatı % 288 oranında arttı. Bu nedenle enerji maliyeti özellikle fosfat ürünlerinin üretimini etkileyebilir. Ayrıca, kükürt %165 arttı. 

Çin, yakın tarihte küresel fosfat ticaretinin %25 ila %33'ünü sağlıyor. Fosfat ihracatını kestiği için bu pazarı etkiliyor.

ABD’ de Fas ve Rus fosfatlı gübre ithalatına dengeleyici vergiler ekledi. 

ABD'li çiftçiler Brezilya, Hindistan ve Avrupa'daki çiftçilerden 20 ila 100 $/ton daha az ödendiği söyleniyor.

Kuzey yarım kürenin kış mevsiminden sonra doğal gaz fiyatları ne olacak?

***Dünya’ da tahıl piyasası görünümü?

Reuters, Ukranya’ nın 2022 yılının ilk altı ayında öğütme buğdayı ihracat kısıtlamalarını değerlendiriyor haberini verdi. Bu haberi Ocak ayı ortasında verileceği söyleniyor.

Hükümet yetkilileri, güçlü ihracatın yüksek kaliteli ekmeklik buğday için yerel fiyatları artıracağından ve Ukrayna'nın enflasyonunun 2018'in en yüksek seviyelerine yakın olduğu bir dönemde temel buğdayı daha pahalı hale getireceğinden endişe ediyor.

Ukrayna'nın buğdayına olan talep, aynı zamanda yerel fiyat baskılarını kontrol etmeye çalışan rakip tedarikçi Rusya'da bir ihracat vergisi ile desteklendi.

Bu gelişmeler dünyada ekmek fiyatlarını artırımı?

Birleşmiş Milletler’ e göre gıda fiyat enflasyonu son on yılın en yüksek seviyesindedir.

Ukrayna, 2021/22 sezonunda (Temmuz-Haziran) şimdiye kadar yıllık %27 artışla 15.6 milyon ton buğday ihraç etti.

***Buğday fiyatlarında rekor!

Paris merkezli Euronext'te öğütme buğday vadeli işlemleri geçen ay rekor bir seviyeye yükseldi. Şu anda bir yıl önceki seviyelerin %35 üzerindedir.

Ukranya’da enflasyon yaklaşık 10-11 dir. Bunun nedeni artan küresel gıda ve gaz fiyatlarıdır. 

***Buğdayın yem formülasyonlarına dahil edilmesi için fiyat teşvikleri!

Agri'nin son tahıl pazarı analizinde, yalnızca yerel Avustralya pazarlarını değil, aynı zamanda küresel pazarları da baskı altına alan bir gelişme var. Özellikle büyük bir Avustralya buğday hasadından kaynaklanan küresel buğday pazarları marjinal olarak daha iyi tedarik edildi.

ABD'de buğday fiyatlarının mısır üzerindeki primi, kile başına yaklaşık 270 ABD Doları'nın üzerindeki bir zirveden kile başına yaklaşık 175 ABD Doları'na düşürüldü. Bu nedenle Birleşik Krallık'takilere göre buğdayın hayvan yemi formülasyonlarına dahil edilmesi bir kez daha teşvik edilecek. 

***Küresel mısır piyasaları

Tarımsal emtia araştırmacıları, La Niña'nın bir sonucu olarak Çin talebi ve Güney Amerika'daki potansiyel verim kaybı olmak üzere iki ana faktörün küresel mısır pazarları için yukarı yönlü potansiyel sağlamaya devam ettiğini söylediler.

Çin'e odaklanılıyor. Uzun süre önemli miktarda ABD-Çin satışlarının olmadı.. Ancak, artık anlamlı ABD-Çin satışlarını orada olmanın olasılık artmıştır.

Kuraklık Güney Amerika'da potansiyel olarak verim sorunlarına neden oluyor.

Brezilya'daki ikinci mısır 2021'de büyük zarar gördü, La Niña koşulları büyük verim kaybına ve küresel mısır pazarlarının daralmasına neden oldu.

La Nina 2021 ve 2022 yıllarında damgasını vuruyor. Ancak bu kez Arjantin'de üzerine odaklandı. Zaten yağış azdır. Kuraklık söz konusudur.

Arjantin, ABD ve Brezilya'ya kıyasla çok daha küçük bir mısır üreticisi olabilir. Ancak özellikle Avrupa pazarlarına önemli bir ihracatçı olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık tahıl piyasası uzmanları, kuraklığın devam etmesiyle bunun tahıllar için bir başka temel destek düzeyi sağladığını söyledi.

**Mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri raporun ardından yükseldi.

Hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de diğer büyük ihracatçı ülkelerde 2021-22'de öngörülen sıkı buğday kapanış stoklarını yansıtan yükselen buğday vadeli işlemleri, kesinlikle güçlü bir yukarı yönlü çekiş yaptı.

**Rekor mısır verimi tahmini birçok kişiyi şaşırttı.

**Çin, 11 Kasıma kadar mısır almaya devam etti. 

**Çin, Afrika pazarına girmeye başladı. Afrika'nın Çin'e ihracatında ham madde ve petrol, bakır, demir ve kereste gibi işlenmemiş ürünler ağırlıktadır.

Son yıllarda Çin, bazı Afrika ülkeleriyle avokado, biber, kaju, susam ve baharat gibi tarım ürünleri ithal etmek için ticaret anlaşmaları da imzalamıştır. Bu mahsuller, genel ticaretin küçük bir parçasıdır, ancak her iki taraf da genişleme için yer görmektedir.

Çin ayrıca, kâğıtsız sınır ötesi ticaretin ilerlemesine yardımcı olacağını, Afrika tarım ürünlerinin e-ticaret yoluyla Çin'e ulaşmasını kolaylaştıracağını ve ticareti artırmak için Afrika'da e-ticaret merkezleri kuracakları söyleniyor.

**Buğday rallisi yeni yıla uzayabilir. Fiyatlar yüksek olmasına rağman ülkeler durmuyor. İthalata devam ediyorlar. Örneğin, son birkaç gün içinde Cezayir ihaleye girdi ve sözde 800.000 ton satın aldı ve bu hafta fiyatlar hiç olmadığı kadar yüksek.

**Kanada'daki kuraklık nedeniyle: Makarna fiyatı % 30 daha arttı.

**Kanada'daki kuraklık ve uzun süreli sıcaklık, İsviçre'deki makarna fiyatlarını etkiliyor. 

En büyük makarnalık buğday irmiği üreticilerinden biri olan ABD ve Kanada'da, hasadın büyük bir kısmı kuraklık ve sıcaktan zarar gördü. 

***Vietnam, tarıma çözüm getirmeye çalışıyor. Buğday ve mısır gibi ürünlerde ithalat tarifelerini düşürerek enflasyon kontrol politikası uyguluyor. 30 Aralık 2021 tarihi itibariyle buğday, mısır gibi ürünlerin ithalat vergisi %3' ten % 0'a düşürülecek. Yerli hayvancılıkta maliyeti düşürerek hayvancılık sektörünü destekleyecek.. 

**USDA'ya göre, soya fasulyesi ve tahıl ihracat satışları haftadan haftaya daha yüksekti.

Ajans, Aralık'ta sona eren yedi günde soya fasulyesi satışlarının önceki haftaya göre %54 ve önceki dört haftalık ortalamaya göre %27 artışla 1.64 milyon mt'a ulaştığını söyledi.

Çin 893.400 mt ile en büyük alıcı olurken, onu 226.800 tonla Mısır ve 134.200 tonla İspanya izledi. Meksika 96.800 mt ve Endonezya 83.300 ton aldı.

***Ukrayna 2021 mahsul güncellemesi yaptı.

Mısır üretimi tahmini yüksek verimle yükseldi

Kışlık buğday alanı rekor seviyede olabilir

2022 buğday mahsulü tahmini, iyileştirilmiş koşullar ve daha geniş alan nedeniyle revize edildi

Mısır üretim tahmini 0,5 milyon ton artarak 40,4 milyon ton, buğday ve arpa tahmini ise 31,9 milyon ton ve 9,3 milyon ton olarak kaldı. Toplam tahıl mahsulünün 83,9 MMT (önceki revizyona göre +0,6 MMT) olduğu tahmin edilmektedir.

***Tayland'da buğday ithalatının düşeceği tahmin ediliyor.

Küresel buğday ticareti, Fransız tahıl yetiştiricileri rekabetçi mi? Fransız buğday üretimi çok rekabetçi çünkü verimler çok yüksek (80 q/ha). Böylece üretilen beşli ile karşılaştırıldığında, üretim maliyetleri makuldur.

Ayrıca ülke tüm yıl boyunca hububat ihraç edecek şekilde düzenlenmiştir. Üretilen ve satılan buğdayın % 97'si makarnalık buğdayıdır.

***Sel, yağmur, dolu ve benzeri görülmemiş talep kanola tohumu endişesini ateşledi.

Kanola, gelecek sezon için karlı bir ürün olarak parlıyor, ancak ulusal tohum arzı konusunda endişeler var.  Rekor kanola fiyatları, gelecek sezon için eşi görülmemiş kanola tohumu siparişlerine yol açtı

Mevsimsel olmayan hava koşullarının tohum yetiştirme bölgelerine zarar vermesi nedeniyle çiftçiler arz konusunda endişeli 

Çiftçiler, kanola satmak ve rekor fiyatlardan yararlanmak istiyor, ancak tohum arzı bir endişe kaynağıdır.  

Cezayir, durum buğdayı satın almak için ihaleye çıktı. Tüccarlar

İhalede 50.000 ton arandı, ancak OAIC genellikle daha büyük hacimler satın alıyor, ancak teklifler için son tarihin Salı günü olduğunu eklediler.

**Yeni Yıl boyunca izlenmesi gereken tahıl piyasası göstergeleri!

Bu temelleri izlemek, fırsatları yönetmenize ve piyasa risklerini en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Çiftçiler şu anda belirsizlikle dolu günler geçiriyor.

Önümüzdeki bahar hangi bitkileri ekmeliyiz? 

Eski mahsul tahılını fiyatlandırmalı mıyız? 

Yeni mahsulü fiyatlandırmaya ne zaman başlamalıyız? 

Girdi fiyatları hiç düşecek mi?

Şu anda tahıllar daha yüksek tarihsel değerlerin yakınında ticaret yapmaya devam ediyor. Mısır ve soya fasulyesi fiyatları yatay bir şekilde konsolide oluyor ve buğday fiyatları, yakın zamanda yapılan bir fiyat düzeltmesinin ardından uzun vadeli bir yükseliş trendini koruyor.

***Bundan sonra ne olacak? 

SİYAH KUĞU TEORİSİ, bilmediklerinizin bildiklerinizden çok daha önemli olduğunu öne sürer. Yani, tüm bilginizi, olası tüm sonuçları kapsadığını inandığınız şeye hazırlanmak için kullanabilirsiniz, ancak tek bir siyah kuğu olayı yanıldığınızı kanıtlamaya yeter.

Tedarik; Bu basit görünse de, Ocak ve Şubat ayları hem yerel hem de küresel tahıl üretimi için bilgi sağlamak için kritik anahtarlara sahiptir.

Talep etmek; Mısır, soya fasulyesi ve buğdaya yönelik küresel talep genel olarak yüksek görülüyor.

Etanol için mısır kullanımı USDA tahminlerinin önünde yer alırken, tahıl ihracat satışları bu mevcut hasat yılı için USDA tahminleri ile uyumlu olmaya devam ediyor.

Hava; İklim değişikliği olumsuz etkileyebilir.

Potansiyel siyah kuğular; 

Ticaret savaşları, 

Olimpiyat boykotları, 

Orta Doğu kargaşası, 

Yenilenebilir yakıtlar, 

Rusya ve Ukrayna, 

Güney Denizi'nde Çin

Bunlar potansiyel "siyah kuğular" için izlenecek başlıklardır.

Bunlarda yaşanacak değişiklik fiyat tepkisine, fiyat düşüşüne neden olabilecektir. Buna göre planlar yapılıyor.

Amerikan Doları; Doların düşüşü talebi artırabilir. 

Çin’ in izlenmesi çok önemlidir.

Ekonomisi ve GSYİH'sı, 

İç tahıl üretimi, 

Tahıl talebi 

Hayvancılık için yem talebi. 

Ekonomisinin genel büyümesi sayesinde, Çin'deki orta sınıf, her zamankinden daha fazla harcanabilir gelirle istihdam ediliyor.

Gelirdeki bu artış nedeniyle, daha yüksek protein için gıda tüketimi de süt, sığır eti, kümes hayvanları ve domuz eti şeklinde arttı.

Yeni bir kırışıklık, Çin'in kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapması ve birçok ülkenin Çin'in insan hakları ihlalleri nedeniyle diplomatları değil sporcularını göndereceği gerçeğidir. Çin bundan memnun değil. Olimpiyatlardan önce büyük olasılıkla küstahça bir şey yapmayacak, ancak oyunlar 20 Şubat'ta sona erdiğinde, bazı yaratıcı misilleme önlemleri alınabilir.

Mevsimlik

Tahıl piyasalarını izlemek için mevsimler hala önemlidir. Tahıllar genellikle ne zaman en ucuzudur? Malzemeler bol olduğunda hasatta. Ve tahıl fiyatları ne zaman en cazip? Mahsulün büyüklüğü ve potansiyel üretiminin bilinmediği veya bir yaz havası tehdidinin baş gösterdiği kış sonu veya yaz başı.

İlginçtir ki, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının Şubat ayının başından ortasına kadar zirveye çıkması için güçlü bir mevsimsel eğilim var. Neden Şubat ortası? Bu, Güney Amerika mahsulünün boyutunun daha iyi anlaşılmasının zamanlaması ile uygun bir şekilde örtüşüyor, ayrıca bu yıl Pekin'deki Olimpiyatların sonu olacak. USDA görünüm forumu 24 ve 25 Şubat'ta gerçekleşecek ve burada ilkbaharda ekilen dönümler için ilk konuklardan birini yayınlayacaklar.

Bu mevsimsel zaman çerçevelerinin farkında olmak, mahsulleriniz için akıllı fiyatlandırma kararları vermenize yardımcı olabilir.

Enerji piyasaları

Ham petrol vadeli işlemleri 80$ fiyat seviyesinden geri çekildi, ancak 70$/varilden destek bulmuş görünüyor. Dünya, Covid sonrası bir çıkışla dönmeye devam edecek mi ve ekonomiler daha yüksek enerji fiyatlarını destekleyebilecek şekilde uğultuya devam edecek mi? Bu, Yeni Yıla girerken aklın başında ve izlenmesi gereken bir şey.

Bazen ham petrol fiyatları yükseldiğinde benzin ve etanol fiyatlarının da yükselebileceğini unutmayın. Etanol fiyatları yükseliyorsa, muhtemelen mısır fiyatları da yükseliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen mısırın yaklaşık üçte biri etanol üretimi için kullanılıyor. Bu, mısırın değerinin üçte birinden fazlasının enerjiye bağlı olduğu anlamına gelir.

Para kaynağı önemli sorun …

***Kuraklık ve Talep 2022 Buğday Görünümünü Yönlendiriyor

***Çin, fiyat düşüşünden sonra Fransız buğdayı ve arpa almaya geri döndü.

***Suriye'nin buğday üretimi, kitlesel açlık korkusuyla son 50 yılın en düşük seviyesindedir.

*Yem fiyatlarındaki artış yumurta fiyatlarını artırıyor. Kümes hayvanları yetiştiricilerinin durumu çok zor görünüyor.

****Reuters’ in haberine göre, tüccarlar, Türkiye'nin 320.000 ton buğday satın almak için teklif aldığını söylüyor. 

Tüccarlar, ilk değerlendirmelerde, Türkiye'nin Devlet Tahıl Kurulu TMO'nun yaklaşık 320.000 ton öğütme buğdayı satın almak için Salı günü düzenlediği ihaledeki ilk tur tekliflerdeki en düşük fiyatın ton c&f başına 359.77 dolar olduğuna inanıldığını söyledi.

****Sonuç olarak; 

Ticarette her şeyin mubah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Çok dikkatli olmalıyız.

Görüldüğü gibi küresel bir dünyada herkes birbirini izliyor. Takip ediyor. Bu izleme değerlendirme sonucunda ülkelerini, çiftçilerini korumaya çalışıyorlar. Ona göre bilim ışığında politikalar geliştiriyorlar. Planlama, projelerle ve risk planları ile hazırlıklarını yapıyorlar. 

Teknoloji kullanarak maliyeti düşürmeye, daha fazla kaliteli ürün yetiştirmeye ve ülkelerinin ekonomisine katma değer kazandırmaya çalışıyorlar.

Başarılı olmak için hızlı düşünmeli, hızlı kararlar almalı, rakiplere göre daha hızlı harekete geçmeliyiz.

Ülkemizin bu konularda potansiyeli ve gücü var.