Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yaz sıcaklarında gıda zehirlenmelerine dikkat! Peki, nedir gıda zehirlenmesi? B. cereus, S. aureus ve C. botulinum gibi patojen mikroorganizmaların gıdalarda oluşturduğu toksinlerin veya kontamine olmuş gıda ve içme sularının vücuda alınmasıyla ortaya çıkan sağlık problemidir.

Yaz aylarında artan sıcaklıklara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık görülmeye başlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre gıdalarda bulunan ve vücudumuza taşınan bakteri, virüs, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan gıda zehirlenmelerine bağlı hastalıklar, her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişiyi yani her 10 kişiden birini etkilemektedir. Gıdaların uygun olmayan koşullarda saklanması, pişirilmesi, paketlenmesi, servis edilmesiyle insanlar için tehlikeli hale gelmektedir. Özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bireyleri daha fazla etkilemektedir.

Gıdalara bulaşan mikroorganizmaların sebep olduğu zehirlenmeler genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, kramp, ateş ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterir ve belirtileri gıdaların tüketiminden ilk yarım saat ile 72 saat içinde ortaya çıkmaktadır.

Gıda zehirlenmelerinde; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, su ürünleri ve konserve gıdalar ile açıkta satılan ürünler en riskli grubu oluşturmaktadır. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesindeki en önemli husus kişisel hijyendir. Bununla beraber meyve-sebzeleri iyi yıkayarak, temiz içme suları tüketerek, gıdaları yeterli süre ve sıcaklıkta pişirerek ve uygun şartlarda muhafaza ederek gıda zehirlenmeleri önlenebilir. 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için piyasa denetimlerimiz tüm hızıyla sürmektedir. Vatandaşlarımız, gıda ile ilgili her türlü dilek ve şikâyetlerini 7/24 hizmette olan Alo 174 Gıda Hattı ile bize bildirebilirler."