5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl "Coğrafya Lezzettir" temasıyla 8-10 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Festival öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Adana Valisi Süleyman ELBAN, festivalle Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra bu leziz mutfağı gelecek nesillere taşımayı ve gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

 8-9-10 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan festivale Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin, odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve tüm Adanalı hemşehrilerinin destek verdiğini dile getiren Vali ELBAN, Adana'nın tarım, turizm, gastronomi ve ticaret açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Vali ELBAN, "Adana'nın lezzetinden, coğrafyasından, endemik bitkilerinden ve gastronomi kültüründen bahsedecek en son kişi herhalde benim. Çünkü burada bulunan herkes en az benim kadar Adana'nın lezzetini, Adana'nın tadını, gastronomisini iyi biliyor, bundan eminim" dedi.

Tarihin en eski zamanlarından itibaren Adana'nın göç aldığını ifade eden Vali ELBAN, Bu göçlerle birlikte değişik coğrafyalardan gelen insanlar yemek kültürleriyle birlikte Adana'da buluştular. Elverişli iklim yapısı ve o bölgelerden gelen farklı lezzet ve ürünlerle birlikte Adana'da çok orijinal bir mutfak oluştu. Günümüzde Adana, sadece kebabın anıldığı bir şehir haline geldi ama hakikaten yüzlerce çeşit çok özel yemekleri olan, sadece çorbalarını ya da tatlılarını saymaya kalktığımızda birçok ilin mutfağını geçecek kadar çeşidi olan bir ilimiz  olduğunu dile getirdi.

Toplantıda konuşan belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de festivalin düzenlenmesine desteklerini dile getirerek Adana'nın tanıtımına festivalin katkısını anlattılar.

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nin bu yılki içerikleri konusunda detaylı bilgi veren Program Direktörü Ebru KÖKTÜRK KORALI "Her mutfağın benzersiz özellikleri, damaklarda farklılığı bırakan bir izi bulunur. Coğrafya, iklim, tarih, kültür ve insanın mutfakta bıraktığı bu iz; "Teruar" olarak tanımlanan bütünselliği oluşturur. Bu yıl festival sahnesinde olacak her bir başlık bu izi, bu bütünselliği yansıtabilme hedefiyle bir araya getirildi. Birbirinden değerli yerel, ulusal ve uluslararası şeflerimiz kadar Rusya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan'dan gelen konuk şeflerle ortak lezzetlerimizi yorumlayacak, Adana'nın ikonik lezzetlerinden kaybolmaya yüz tutmuş tariflere, gastrodiplomasiden gıdanın yaşamı iyileştirici gücüne, uzun bir yolculuğa çıkacağız." dedi.

Bu yıl festivalde işlenecek farklı konu başlıklarından biri ise gastronominin toplumları iyileştirici gücünü ortaya çıkartan sosyal gastronomi projeleri.  Festivalde farklı başlıklarda lezzetlerin, ustaların, üstatların ve akademisyenlerin konuk olacağı konferanslar da düzenlenecek.

Coğrafya Lezzettir teması altında bir araya gelen onlarca isim dünü, bugünü ve Adana mutfağının sürdürülebilirliği için geleceği inşa edecek konuları özgün bir yaklaşımla ele alacak. 18 şefin, 12 farklı oturumla sahnede olacağı Gastro Show'da finedinning, imza yemekler ve Anadolu mutfakları ilham veren sunumlarla ziyaretçilerle buluşacak. Gastro Show sahnesinin bu seneki yıldızı Adana'nın Coğrafi İşaretli Ürünleri olacak. Adana mutfağının en özel lezzetleri farklı tekniklerle iddialı şefler tarafından yeniden yorumlanacak. 

Rusya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan'dan gelen konuk şeflerin ortak lezzetleri yeniden yorumlayacağı sahnede Eyüp Kemal SEVİNÇ, Elif  EDES, Hazer AMANİ, Osman SEZENER, Sinem ÖZLER,  Erich RUPPEN, Nikolay BATATOV, Makhach VAGABOV, Burak BOZOK ve Maksut AŞKAR gibi isimler yer alıyor. 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısı, farklı yemekler ve yöresel ürünlerden oluşan stantta Vali Süleyman ELBAN ve davetlilerin topluca çekildiği fotoğraf ile sona erdi