ÖZEL HABER / Ulusal Süt Konseyi tarafından her ay yayınlanan bölgelere göre 1 litre çiğ süt üretim maliyetlerinin, Konsey Yönetim Kurulu’nun değişmesiyle birlikte yayınlanmaması dikkat çekiyor. Ulusal Süt Konseyi'nin yayınladığı üretim maliyetleri, doğrudan üreticinin üretim maliyetlerini tam olarak yansıtmasa da piyasalar hakkında genel bir fikir vermesi bakımından önemli bulunuyordu.  

ULUSAL SÜT KONSEYİ'NİN POLİTİKASI MI DEĞİŞTİ?

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı’nın Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmesiyle birlikte çiğ süt üretim maliyetlerinin yayınlanmaması, artan çiğ süt üretim maliyetlerinin sanayicilerin işine gelmediği için gizlendiği iddialarını gündeme getirdi. 

EN SON YAYINLANAN TEMMUZ AYI VERİSİNDE 1 LİTRE SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ 3.05 LİRAYDI

En son yayınlanan Temmuz ayı çiğ süt üretim maliyeti tablosunda, 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 3.05 TL olarak hesaplanmıştı. Temmuz ayından sonra girdi maliyetlerine gelen zamlardan dolayı 1 litre çiğ sütün üretim maliyetinin 3.15 ile 3.20 liraya çıktığı tahmin ediliyor. 

KONSEY ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA YENİDEN TOPLANMA KARARI ALMIŞTI

Geçtiğimiz Haziran ayında Ulusal Süt Konseyi, 1 Temmuz 2021 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını 2.90 TL’den 3.20 TL’ye çıkarırken, maliyet ve satışlarda öngörülemeyen değişimler yaşanması durumunda fiyatların yeniden belirlenmesi için konseyin yeniden toplanması yönünde karar alınmıştı.

BUNDAN DOLAYI MI YAYINLANMIYOR? 1 LİTRE SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİNİN 3.15 İLE 3.20 LİRAYA ÇIKTIĞI TAHMİN EDİLİYOR!

Ulusal Süt Konseyi Başkanlığına sanayicilerin temsilcisi olan Harun Çallı’nın seçilmesiyle birlikte her ay birer ay gecikmelide olsa yayınlanan çiğ süt üretim maliyetlerinin yayınlanmaması, farklı iddiaları da beraberinde getiriyor. Yapılan hesaplamalara göre başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı 1 litre çiğ süt üretim maliyetlerinin 3.15 ile 3.20 TL seviyesine çıktığı ve bu üretim maliyetlerinin yayınlanması durumunda Ulusal Süt Konseyi’nin kendi kararı ile çelişeceği, bu üretim maliyetlerinin kasıtlı olarak yayınlanmadığı dile getiriliyor.