Ucuz et uygulaması Ramazan dolayısıyla yeniden başlatılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı hileli firmalardan vazgeçemiyor. Et ve Süt Kurumu’nun etleri doğrudan marketlere verme imkanı varken, ucuz ete yine tedarikçi firmalar aracılık yapacak. Tedarikçi firmalar geçmiş dönemde haksız rekabetten dolayı büyük kazançlar elde ederken diğer yandan da piyasa dengesini bozdukları için ucuz et uygulaması üreticiye de büyük zarar vermişti. 
 

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir! Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, ucuz ette tedarikçi firmalardan vazgeçemiyor. 4 Nisan’da sona eren ucuz et uygulaması Ramazan ayı dolayısıyla yeniden başlatıldı. A101, BİM ve Migros’ta satılacak ucuz eti yine Et ve Süt Kurumu üzerinden aracı firmalar verecek. Nisan ayından önceki uygulamada tedarikçi firmaların, ESK’dan aldıkları kaliteli etleri marketlere vermeyerek büyük bir vurgun yaptığı ortaya çıkmıştı. Ucuz ette, Gıda Kodeksi’ne aykırı hileli ve yağlı etleri marketlere verdikleri tespit edilen aracı firmaların yeniden devreye alınması dikkat çekti. 

Et ve Süt Kurumu üzerinden yürütülen ve üç markette satılan ucuz et projesi 4 Nisan’da sona ermişti. Gıda Komitesi’nin son toplantısında ucuz et projesinin Ramazan ayında devam etmesi yönünde karar alındı. Buna göre, A101, BİM ve Migros’ta kıyma 32 liradan, kuşbaşı da 35 liradan satılacak. x

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK? 
Ucuz et kapsamında satılacak etler, sözleşmeli marketlere yine tedarikçi firmalar aracılığıyla verilecek. Et ve Süt Kurumu, daha önce karkas eti 20 liradan verirken, yeni uygulamada marketlere 23 liradan verecek.  Tedarikçi firmalar, Et ve Süt Kurumu’ndan aldıkları karkas etleri işleyerek marketlere teslim edecek. 

ESK MARKETLERE ETİ DOĞRUDAN NEDEN VERMİYOR? 

Marketlerde satılacak etleri doğrudan ESK’nın verme imkanı varken, ucuz ete yine tedarikçi firmaların aracılık yapılması dikkat çekti. Daha önceki uygulamada tedarikçi firmaların ucuz et projesini rant kapısına döndürdükleri ortaya çıkmıştı. ESK’dan 20 liradan aldıkları kaliteli etleri kendi müşterilerine 25, 26 liradan satan tedarikçi firmaların, marketlere ise piyasadan topladıkları kalitesiz etleri verdikleri tespit edilmişti. Kalitesiz etlerin yanında marketlerde satılan kıyma ve kuşbaşında yağ oranı yüksek çıkmıştı. 

BAKANLIK BASKILARDAN DOLAYI FİRMALARI İFŞA EDEMEDİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı incelemelerde söz konusu tedarikçi firmaların usulsüzlüklerini tespit ederek, marketlere Gıda Kodeksine aykırı etlerin verilmesinden dolayı bu aracı firmalara para cezası kesmişti. Ucuz et projesini suiistimal eden ve projeden haksız kazanç elde eden bu firmaların ifşa edilmesi beklenirken, Bakanlık firmaların baskısından çekindiği için bu firmaları açıklayamamıştı. 

FİRMALAR KÖŞEYİ DÖNERKEN ESK ÜÇ AYDA 150 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ

Ucuz et kapsamında vatandaşa kalitesiz ve yağ oranı yüksek et satılırken, bu uygulamanın ESK’ya faturası da ağır oldu. ESK’nın, 4 Nisan’a kadar devam eden ucuz et uygulamasından dolayı sadece ilk üç ayda 150 milyon TL zarar ettiği tahmin ediliyor. ESK’nın bu zararı da 2019 yılı tarımsal destek bütçesinden karşılanacak.