Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı! Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı!

TÜSEDAD, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: "2019 Yılı kasım ayında Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt referans fiyatı sonrasından günümüze yem fiyatlarımızda %60 artış olmuştur. Kullandığımız kesif yemlerin hammaddesinin %60 dan fazlasının yurtdışından ithal edilmektedir. Bu durum dövizin artışı ile tüm çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir. Süt üreticileri sütünü maliyetinin altında satmaktadır, artık dayanacak gücü kalmamıştır ve süt inekleri kesime gitmektedir.

Ulusal Süt Konseyi Kasım 2019’da çiğ süt referans fiyatını 2,30 TL/Lt olarak belirlediği zamanda Ulusal Süt Konseyi’nden alınan bilgilere göre 19 Protein Karma Yem fiyatı 1,56 TL/Kg’ idi. Buna göre 2,30 TL’lik fiyatı belirlerken Süt/Yem paritesinin 1,47 olarak oluştuğu görülmektedir. Aldığımız bilgiye göre bu akşam toplanacak olan Gıda Komitesinin ana başlıklarından biride çiğ süt tavsiye fiyatı olacaktır. Gıda Komitesinin belirleyeceği görüş doğrultusunda, Ulusal Süt Konseyi sektör paydaşlarını bir araya getirecek çiğ süt tavsiye fiyatı belirleme toplantısını en kısa sürede düzenleyecektir.

Ulusal Süt Konseyi’nin 2020 yılı kasım ayında yayınladığı çizelgede 19 protein süt yemi fiyatı 2,49 TL/Kg olarak görülmektedir. Kasım 2019’da uygulanan 1,47 Süt/Yem paritesinin aynı şekilde uygulanmasını ve buna göre 15 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere Çiğ Süt Tavsiye fiyatının 3,66 TL/Lt olarak açıklanmasını bekliyoruz. Bu fiyatın açıklanmasından sonra da her üç ayda bir Ulusal Süt Konseyinin sektör paydaşlarını toplayarak maliyetleri gözden geçirip gerekli fiyat güncellemesini yapmasını arzu ediyoruz."