Rusya'da yaşanan ekonomik kriz, Türkiye'de hem turizm hem de gıda sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Rusya'daki krizin, Türk turizminden sonra gıda sektörünü de vurduğunu belirtti. Çandır, ATB'nin 2. 4. ve 7. Meslek Komitesi üyelerinin ortak sorununun turizm sektörüne girdi sağlayan şirketlerin yabancı turist sayısındaki azalmaya bağlı yaşadıkları durgunluktan şikayet olduğunu söyledi.

Turizmdeki bu durgunluğun, gerek Avrupa pazarındaki daralma, gerekse Rusya'daki ekonomik krizlerle yakından ilgili olduğunu ifade eden Çandır, şunları kaydetti: “Yılın ilk 6 ayında Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 10 azalırken, Rusya pazarında ilk 6 aylık dönemde düşüş oranı yüzde 30. Turizmdeki bu düşüş doğrudan ya da dolaylı olarak gıda sektörünü etkilemiştir. Yapılan araştırmalara göre, turizm geliri yüzde 10 artınca tarım sektörü üretimi yüzde 3 artıyor. Gıda ve içecek üretimi ise yüzde 1.1 artış gösteriyor, ekonomide ise yüzde 2.5'lik bir canlanma yaşanıyor. Düşüşe geçen turizm rakamlarıyla birlikte gıda sektörü ve turizmle bağlantılı diğer sektörlerde ciddi bir daralmanın içine girdi. Türkiye'de turizm sektörü gıda ve içecek sektöründen yılda 4-5 milyar dolarlık, tarım ve hayvancılık sektöründen ise 2 milyar dolarlık alım yapıyor. Dolayısıyla turizmdeki düşüşten en fazla Antalya'nın gıda tedarikçileri etkilenmektedir."

Tedarikçiler zor durumda

Antalya Ticaret Borsası Meslek Komitesi üyeleri ile yaptıkları görüşmelerde, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, lokum, şekerleme, tahin, yaş meyve ve sebze gibi otellere gıda tedariki sağlayan üyelerinin satışlarında önemli oranlarda düşüş yaşandığını anlatan Çandır, şöyle devam etti; “Otellerden sipariş alamayan üyelerimiz küçülmeye gittiklerini söylüyorlar. Bu durum istihdamı da olumsuz etkilemektedir. "
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı da, "Turist gelmeyince oteller sıkıntı yaşıyor, oteller alım yapmayınca da gıda tedarikçileri zor duruma düşüyor'' dedi. Türkiye'nin önemli süt ve süt ürünleri üretimi yapan ve sayılı işletmelerinden olan bir firma yetkilisi de, turizmde yaşanan sıkıntı nedeniyle süt ve süt ürünleri sektöründe satışlarda yüzde 20 düşüş olduğunu kaydetti. Aynı yetkili, Avrupalı turistlerin az, Rus turistlerin ise fazla tüketim yaptığını sözlerine ekledi.

Turizmci hükümetin kurulmasını bekliyor

Rusya ekonomisindeki krizin Türk turizmini olumsuz etkilemesinin yanında Avrupa'da imaj sorunu olan Türkiye'de turizm sektörü hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyor. Jacaranda Hotels CEO'su Volkan Şimşek, Türkiye'de yeni bir hükümet kurulacak olması ülkeye olan bakış açısını değiştireceğini söyledi. Rusya'daki ekonomik krizin Türkiye'de de turizmde kriz yarattığını vurgulayan. Şimşek, “Bu krizde buzdağı görünüyor. Ama asıl buzdağının görünmeyen altına bakmak gerekli" diye konuştu. Rusya'daki ekonomik krizin Türkiye'de özellikle Antalya bölgesini çok etkilediğine dikkat çeken Şimşek, “Görünen şu ki Rusya pazarındaki gelir kaybı ciddi oranda olacak. Rus pazarında fiyatlarda yüzde 30. Gelen turist sayısında yüzde 30 ortalama konaklama süresinde yüzde 20 düşüş var. Böyle bir durumda gelir kaybı olmaması mümkün değil gibi görünüyor. Buzdağı görünüyor ama altına bakmak lazım" açıklamasını yaptı. “Krizin yaşandığı ülkede Rusya'da, Türkiye'nin bir imaj problemi yok" ifadelerini kullanan Şimşek, “Kriz yaşadığımız ülkenin kendi içinde problemi var. Rusya'nın ekonomik krizi Türkiye'nin imajı ile ilgili değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye konusunda yapılan bütün tanıtım faaliyetlerini çok destekliyoruz. Çok geniş alanda yapılıyor. Artık Türkiye dünya turizm devlerinden biri olduğu için Çin'e, Hindistan'a kadar tanıtım faaliyetleri yapılıyor. Tabi bunlar sevindirici. Şu an bizim asıl canımızın yandığı konu Rusya krizi. Rusya krizi bu yıl bizde ciddi yaralar açacak. Buna bir çözüm bulmamız lazım" dedi.

İhracatçılar Moskova Fuarı'na çıkarma yapacak

ABD ve AB'nin ambargo uyguladığı Rusya ekonomisinin toparlanmaya başlaması nedeniyle Türk ihracatçıları, Rusya'yı hedef seçti. Türk ihracatçılar, 14-17 Eylül 2015 tarihlerinde Moskova'da düzenlenecek “World Food Moscow 2015 (WFM)" Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'na akın edecek. Moskova'da düzenlenecek fuara ulusal katılımı sağlamak için BAİB'in yetkili olduğunu belirtten Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı şunları kaydetti; “Avrupa'nın ikinci en büyük yiyecek içecek fuarından biri. Ülkemiz ve bölgemiz açısından yeni fırsatlar yaratacak. Rusya ekonomisi toparlanmaya başladı. Türkiye, yaş meyve sebze ihracatının yarısına yakınını Rusya'ya yapıyor. Bu kadar ihracat yapmamıza rağmen, bir bu kadar daha ihracat potansiyeli bulunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor." World Food Moscow 2015 Fuarı'na katılım başvurusu 8 Temmuz (yarın) sona erecek.

FİKRİ CİNOKUR / DÜNYA