TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Ziraat Bankası sübvansiyonlu traktör kredilerini dondurdu! Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor! Ziraat Bankası sübvansiyonlu traktör kredilerini dondurdu! Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor!

Kamuoyuna açıklanmayan ancak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporlarında ortaya çıkan Tarım Kredi Marketlerin milyonluk zararı kamuoyunda tartışma konusu oldu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi verdi. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin 2019 yılı faaliyet raporunda, 2019 yılında çiftçi ortaklardan alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmaması dikkat çekti.

PATATES VE SOĞAN KİMLERDEN ALINDI, NE KADAR PARA ÖDENDİ?

Tarım Kredi Marketlerinin çiftçi ortaklarından alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmamasının ise başlı başına araştırılması gereken bir uygulama olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu durumda marketlerde satılan patates ve soğanın çiftçi ortaklarından değil, aracılardan alındığı ortaya çıkıyor. Çiftçilerden tedarik edilmesi gereken patates ve soğanın bu marketlere kimlerden alındığının ve aracılara ne kadar para ödendiğinin belirlenmesi gerekir” dedi. 

SPK tarafından yayınlanan Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin 2019 yılı faaliyet raporuna göre, aracı ve komisyoncu olmamasına rağmen Tarım Kredi Birlik A.Ş'nin 41 milyon lira zarar açıklaması dikkat çekmişti. 

ÜRETİCİ 71 İLDE 4.5 MİLYON TON PATATES ÜRETİYOR

Türkiye’de 71 ilde 4.5 milyon tona yakın patates üretimi gerçekleştirildiğini belirten Gürer, bunun yüzde 17’lik kısmının ise Niğde’de üretildiğini ifade etti. Patates ve soğanın üreticiyi en çok mağdur eden iki ürün arasında olmasına rağmen, Tarım Kredi Marketlerinin üreticilerden değil de aracıdan patates temin etmesinin altında kesinlikle iyi niyet aranamayacağını vurgulayan Gürer, “Bu marketlerin karı aracıya, zararı ise üretici ve tüketiciyedir” dedi. 

KİMLER ARACI?

Gürer, dikkat çekici zararın nedenlerinin ortaya çıkarılması için Tarım Kredi Marketlerine çiftçi ortaklarından ne kadar, aracılardan ne kadar ürün alındığının ve kimlerin aracı olduğunun saptanmasının şart olduğunu anlattı. 

AMAÇ FARKLI, UYGULAMA FARKLI

Tarım Kredi Marketlerinin kuruluş amacının, doğrudan üreticiden tedarik edilen ürünlerin ucuz fiyata tüketiciye ulaştırılması olduğuna işaret eden Gürer, “Ancak uygulamaya bakıldığında, bu sistemde bir farklılık  olduğu da ortaya çıkıyor. Bir yandan kamuoyuna ‘Ucuz ürün satıyoruz’ deniliyor, diğer yandan da düşük fiyat gösterilerek kurum milyonlarca lira zarar uğratılıyor. Bu  uygulamanın maliyeti yine vatandaşa ödettiriliyor” diye konuştu. 

GÜRER, MİLYONLARCA LİRALIK ZARARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kredi Marketlerdeki zararla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından şu soruların cevaplandırılmasını istedi.

-Aracı olmadan doğrudan çiftçi ortaklardan temin edilen ürünlerin bir kısmını kendi tesislerinde bir kısmını da anlaşmalı tesislerde işleyerek tüketiciyle buluşturan Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin bu kadar zarar etmesinin nedeni nedir ? Zararı önlemeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

-Bu tabloya rağmen açmayı planladığınız yeni marketler var mıdır? 

-Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin SPK tarafından yayınlanan faaliyet raporunda çiftçi ortaklardan alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmadığı görülmektedir. Oysa patates ve soğan çiftçinin en çok mağdur olduğu ürünlerin başında gelmektedir. Bu durum sonucunda marketlerde satılan patates ve soğanların çiftçi ortaklardan değil aracılardan alındığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun nedeni nedir? Söz konusu marketlere soğan ve patates kimlerden alınmaktadır? Alınan bu iki ürüne 2019 yılı başından gününüze kadar ödenen tutar ne kadardır?

-Söz konusu Tarım Kredi Marketlerine ortaklardan alınan ürün miktarı ile ortakların dışında aracılardan alınan ürün miktarının oranı nedir?

-2019 yılında, 40 kat artarak 41 milyon TL’ye çıkan zararın oluşma nedenleri nelerdir? Bu konuda başlatılan bir soruşturma var mıdır?

-Çiftçi ve ortaklardan alınan ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında bir aracı görevi gören Tarım Kredi Marketlerde, istenen başarının sağlanamamasının sebepleri nelerdir?

TARIM KREDİ BİRLİK AŞ'NİN 2019 YILINDA ÇİFTÇİ ORTAKLARDAN ALDIĞI ÜRÜNLERİN LİSTESİ... LİSTEDE PATATES VE SOĞAN ALIMI GÖRÜNMÜYOR