TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tağşişli Genel Müdür skandalı ile gündeme gelen Tarım Kredi Marketlerin 2019 yılında 41 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı. 2019 yılı sonu itibariyle Türkiye genelindeki 32 marketi bulunan Tarım Kredi Birlik, 2018 yılında da 1 milyon lira zarar etmişti. 

Çiftçi ürünlerinin doğrudan alınarak tüketiciye güvenli gıda temin etmek amacıyla kurulan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği market projesinin, 2019 yılını büyük bir zararla kapattığı ortaya çıktı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan faaliyet raporuna göre, Tarım Kredi Marketlerin bağlı bulunduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş, 2019 yılında 40 milyon 880 bin lira zarar açıkladı. 

KAMUOYUNA HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPILMIYORDU 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından büyük önem verilmesine rağmen ve çiftçi ortaklardan alınan ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında bir aracı görevi gören Tarım Kredi Marketlerin kar-zarar durumuyla ilgili olarak bugüne kadar kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmıyordu. 

Tağşişli Genel Müdür skandalı ile gündeme gelen Tarım Kredi Marketlerin, market sayısı arttıkça zararın da katlandığı ortaya çıktı. 2018 yılında 990 bin lira zarar eden Tarım Kredi Marketler, 2019 yılında zararı 40 kat artarak 41 milyon liraya çıktı. Tarım Kredi Marketlerde, aracı ve komisyoncu olmadan ürünler doğrudan çiftçi ortaklardan tedarik edilirken, zararın katlanarak artması dikkat çekti. Çiftçi ortaklarının iştiraki olan Tarım Kredi Marketlerin bilançosu da kamuoyuna bugüne kadar açıklanmıyordu. 

MARKET SAYISI ARTTIKÇA ZARAR KATLANDI 

Tarım Kredi Birlik A.Ş, Türkiye genelinde 500 market açmayı hedeflerken, 2019 yılı sonu itibariyle yurt içinde 32 marketi bulunuyor. 2018 yılında 990 bin lira zarar eden Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin market sayısı arttıkça zararının da katlanarak arttığı ortaya çıktı. 

ARACI VE KOMİSYONCU OLMAMASINA RAĞMEN ZARAR AÇIKLADI 

Aracı olmadan doğrudan çiftçi ortaklardan temin edilen ürünlerin bir kısmını kendi tesislerinde bir kısmını da anlaşmalı tesislerde işleyerek tüketiciyle buluşturan Tarım Kredi Marketlerin, 2019 yılında zararının 2018 yılına göre 40 kat artarak 41 milyon lira çıkması şirketin nasıl yönetildiğini de gözler önüne serdi. 

ÇİFTÇİ ORTAKLARDAN ALINAN BAKLİYAT ÜRÜNLERİ DÜŞTÜ 

Diğer yandan Tarım Kredi Marketlerin raflarında bakliyat ürünleri önemli bir yer tutarken, 2019 yılında çiftçi ortaklarından alınan nohut, fasulye düşerken, yeşil mercimek ve barbunya da ise kısmi bir artış olması dikkat çekti. Fasulye alımı yüzde 49, nohut alımı ise yüzde 34 düşerken, kırmızı mercimek alımı yüzde 10, yeşil mercimek alımı ise yüzde 19 arttı. 

Fahrettin Poyraz’dan haber var! Yargı tarihine geçti! Fahrettin Poyraz’dan haber var! Yargı tarihine geçti!

DOMATES ALIMI YÜZDE 2 BİN 500 ARTTI 

Tarım Kredi Birlik A.Ş, 2019 yılında çiftçi ortaklarından toplam 223 bin ton ürün alımı yaparken, bunun sadece 46 bin tonunu domates oluşturdu. 2018 yılında ortaklarından 1700 ton domates alımı yapılırken, 2019 yılında bu alım yüzde 2 bin 483 artarak 46 bin tona çıktı. Çiftçi ortaklardan alınan ürünlerde 2018 yılına göre yüzde 75’lik artış olurken, bunun önemli bir kalemini sadece domates oluştururken, bazı bakliyat ürünlerinin düşmesi ve bazı bakliyat ürünlerinde ise kısmi bir artış olması çiftçi ortakların ürünlerinin nasıl değerlendirildiği konusunda soru işaretleri oluşturdu. 

ÇİFTÇİ ORTAKLARDAN PATATES VE SOĞAN ALINMADI 

Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin SPK tarafından yayınlanan faaliyet raporunda çiftçi ortaklardan alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmaması da dikkat çekti. Bilindiği üzere patates ve soğan çiftçinin en çok mağdur olduğu ürünlerin başında geliyor. Tarım Kredi’nin bu ürünlerde bir görev almaması çelişkili bulunurken, bu durum marketlerde satılan patates ve soğanların çiftçi ortaklardan değil aracılardan alındığını gösteriyor.