TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin 17 bölge birliği, 1625 kooperatif, 206 hizmet bürosu, 13 şirketi, 8 bin 597 çalışanı, 25 milyar TL aktif büyüklüğü ile yalnız 850 bin ortağının değil, aynı zamanda da gıda arzı noktasında 80 milyon insana ulaşma kapasitesine sahip büyük bir aile olduğunu belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bir tarafta çiftçilere hizmet etmeyi hedeflerken, bir taraftan da 82 milyon nüfusa ulaşan bir kuruluş olduklarını kaydetti.

Faaliyet alanlarında çiftçilerin ihtiyacı olan tarımsal girdilerinin temini noktasında çalışma yaparken aynı zamanda da çiftçilerin ürettiği ürünleri değerinde alınması ve pazara ulaştırılması noktasında sorumluluk üstlendiklerini ifade eden Poyraz, "40'ın üzerinde ürünü çiftçilerden alıp tüketicilerle buluşturduk. 2018 yılında çiftçilerimizden 772 milyon TL bedel ile 620 bin ton tarımsal ürün alarak, şirketlerimiz ve özel sektör firmalarına satışını yaptık. Öncelikli hedefimiz kısa vadede bu rakamı 1,5 milyar TL'ye çıkarmak. Daha sonra da 5 milyar TL'ye ulaşmak" dedi.

Burada özellikle sanayicilerle yapacakları işbirliklerini önemsediklerini dile getiren Poyraz, şunları kaydetti: "Ürün ve üretim planlaması noktasında ne yazık ki kopukluk var. Bir taraftan vatandaş üretici olarak 'ürün para etmiyor' diye şikayetçi diğer taraftan da tüketici de 'niye ürünü bu fiyattan alıyoruz' diye şikayetçi. Aynı zamanda sanayicimiz de bu konudan şikayetçi. Çünkü bugünkü sistemimizde bir aracı problemimiz var. Bunun konuşulması ve yerine sağlıklı bir sistemin konulması gerekiyor. Ürünün pazarın ihtiyaçları doğrultusunda üretilmesi, süreçlerin planlanması ve piyasa fiyatlarında herkesin kazanç sağlayacağı şekilde fiyatlandırılması son derece önemli. Tarım Kredi olarak bu dengesizliğin ortadan kaldırılması için sorumluluklarımızı artıracağız. Temel prensibimiz talebe bağlı üretim modeli oluşturmak istiyoruz”

TOPLU SATIŞ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYORUZ

Bu alanda gerek kurumlar arası işbirlikleri gerek toplu satış çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Poyraz, “Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük tedarikçilerinden biri biziz. Yine Kredi Yurtlar Kurumu ile başlattığımız çalışma ile Türkiye genelinde yurtta kalan öğrencilerimizin temel gıda maddelerinin tedariki doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılmakta. Çeşitli üniversite ve kamu kurumlarıyla da benzer çalışmalarımız devam etmekte.

ESK'nın ithal edeceği etler Ramazan'da belli marketlerde düşük fiyattan satılacak! ESK'nın ithal edeceği etler Ramazan'da belli marketlerde düşük fiyattan satılacak!

Ortaklarımızın pazar kaygısı duymadan, güvenle ekim yapabilmeleri ve piyasa dengesinin de korunması amacıyla sözleşmeli üretim modeli çalışmaları yapıyoruz. Bu sistemle çiftçilerimiz de sanayicilerimiz de memnun. Bu sistemde memnun olmayan bir kaç aracı kendilerine başka iş bulsunlar ve makul fiyatlarla bu işi yapmanın yollarına baksınlar. Bundan sonra MEYED'le sadece vişnede değil, kayısı şeftali ve kiraz üzerine de önümüzdeki dönemde 200 bin ton civarında bir alım hedefliyoruz. Hem sanayi hem perakende sektöründe yer alan aktörlerle kooperatiflerle daha fazla iş birliği yapar, tarafların mağduriyetlerinin azaldığı ortak paydanın çoğaldığı yeni projelere imza atarız." şeklinde konuştu.

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney de, sektörde hammadde tedariği güvenliğinin önemine dikkati çekerek, “Her yıl yaklaşık 1 milyon ton meyve sanayiciler tarafından işlenmek üzere alınmakta. Dünyada Türk meyvesine büyük bir talep var. Biz de bunu değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.