Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin, sıcak ve taze olduğu için 14-20 0C’de 5-6 saat dinlendirilmesi ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER,kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık etlerin kullanım miktarlarına göre ambalajlanması ve +4 0C’de soğutulmasının önemli olduğunu ifade etti.

Sıcak etlerin oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konulması durumundaetlerdeki kasılmadan dolayı iç ısının yeterince düşmeyeceğini ve etlerin sıcak kalması halinde birkaç gün sonra içlerinden bozulmaya başlayacağını ifade eden İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER, bu şekilde yeşillenip kokuşan etlerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca etlerin kolay işlenip, daha çabuk ve lezzetli olması için 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmasının daha uygun olacağını belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, etlerin saklanması konusunda ise;

“Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 0C’de 6 ay saklanabilir.

Etler tuzla salamura edilerek de saklanabilir. Tuz, etlerin uzun süre bozulmasını önler.

Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur.

İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

Kullanılan ambalaj malzemeleri ve kaplar gıdalara uygun olmalıdır. Bu malzemeler gıdalar için üretilmiş olmalı, zararlı kimyasal maddeler içermemeli, bu kaplarla zararlı maddelerin koku ve kalıntısı etlere geçmemelidir. Aksi takdirde ciddi zehirlenmeler ve sağlık problemleri ortaya çıkar. Özellikle sanayide kullanılan kimyasal madde, ilaç, boya gibi maddeler için kullanılan bidon ve varillerin et ve gıdalar için kullanılması insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.”diyerek tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını mutluluk ve huzur içinde, geçirmelerini temenni etti.