Tarım ve Orman Bakanlığının, ürünlerinde hile yaparak halkın sağlığı ile oynayan firmaların birçoğunun ürününü satarak işletmesini kapattıktan hatta birçoğunun da isim değiştirdikten sonra bu firmaları kamuoyu ile paylaştığı kaydedilirken, açıklamanın da Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde yaşanan değişikliğin ardından gelmesi dikkat çekti. 

Açıklanan listede, et ürünleri başta olmak üzere süt ürünleri, bal, zeytinyağı gibi vatandaşın günlük tüketiminde kullandığı yüzlerce üründe sahtekarlık tespit edilirken, firmaların yaptığı bu sahtekarlıkların zamanında neden açıklanmadığı soru işaretlerine neden oldu. 

KAMUOYUNDAKİ TEPKİYE RAĞMEN BAKANLIK 9 AY NEDEN SESSİZ KALDI?

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları en son Mart 2018’de açıklarken, aradan geçen 20 ayda Bakanlık gıda denetimlerinin sonuçlarıyla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir bilgi paylaşımında bulunmadı. Bu duruma gıda dernekleri tepki gösterirken, muhalefet parti milletvekilleri de konuyu verdikleri soru önergeleriyle Meclis gündemine taşımıştı. 

Kamuoyunda oluşan tepkiye rağmen Bakanlığın, piyasada satılan ve üretilen ürünlerde yapılan hilelerle ilgili vatandaşı bilgilendirecek açıklamada bulunmaması dikkat çekmişti.  

DOMUZ ETİ NE ZAMAN SATILDI? KİMLER TÜKETTİ?

Bakanlığın bugün açıkladığı listede 618 firmanın bin 211 parti ürününde taklit ve tağşiş yaptığı belirtilirken, taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin tarihleri ise yine kamuoyuna açıklanmadı. Örneğin et ürünlerinde kullanıldığı tespit edilen at eti ve domuz etinin firmalar tarafından ne zaman kullanıldığı ve satıldığı bilinmiyor. Buradaki belirsizlik vatandaşın tepkisini çekerken, farklı soru işaretlerini de gündeme getirdi. 

BAZI FİRMALARI KORUMAK İÇİN Mİ GEÇ AÇIKLANDI?

Ürünlerinde hile yaparak, halkın sağlığını hiçe sayan firmaların anında deşifre edilmemesi kafaları karıştırdı. Bu durum, “Bazı güçlü firmalar bakanlıkta bürokratlar üzerine baskı mı kurdu?” sorularına neden oldu. 

Diğer yandan bugün açıklanan listede taklit ve tağşiş yapan firmaların birçoğunun ürünlerini çoktan satarak işletmesini kapattığı ya da isim değiştirdiği kaydediliyor.

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ 

Ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalara yönelik yapılan açıklamanın da zamanlaması dikkat çekti. Bakan Pakdemirli tarafından geçtiğimiz Nisan ayında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne getirilen Ardeşen eski Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, 5 ay gibi kısa bir süre sonra tekrar görevden alınmıştı. Bakan Pakdemirli’nin kendisinin atadığı bir genel müdürü 5 ay sonra görevden alması farklı yorumlara neden olmuştu. Uzun bir zamandır açıklanmayan taklit ve tağşiş yapan firmaların Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde yaşanan bu değişimin ardından açıklanması anlamlı bulundu.