Gıdada hileli üretim, halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ederken, Tarım ve Orman Bakanlığının da hileli üretimden dolayı kendisine ceza kestiği ortaya çıktı. Bakanlığın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu tarafından üretilen dondurulmuş dana kıymada, Gıda Kodeksi Tebliğine aykırılık tespit edilerek, 30 bin lira idari para cezası kesildi. Üretimi yapan Bakanlığın ilgili kuruluşu, hileli üretimi tespit ederek idari para cezasını kesen tarafın ise Tarım ve Orman Bakanlığı olması karşımıza ilginç bir tablo çıkardı.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ette büyük skandal! Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hileli üretimden dolayı kendisine bağlı Et ve Süt Kurumu’na 30 bin lira idari para ceza kestiği ortaya çıktı. Tarım ve  Orman Bakanlığı, gıda sahtekarlığı yapan firmaları son bir yıldır açıklamazken, büyük bir skandal ortaya çıktı. Bakanlık, ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu’nun ürettiği bir üründe Gıda Kodeksine aykırı üretimin tespit edilmesinden dolayı 30 bin lira idari para cezası kesti. 

TARIM BAKANLIĞI BİR YILDIR HİLELİ GIDA ÜRETEN FİRMALARI AÇIKLAMIYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yılda en az üç kez yayınlanması gereken gıdada taklit ve tağşiş listesini son bir yıldır yayınlamazken, bu durum gıda denetimlerinin sorgulanmasını gündeme getiriyor. Hileli gıda üreten firmaların açıklanmaması kafalarda ciddi soru işaretleri oluştururken, Tarım ve Orman Bakanlığının, ilişkili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu’na Gıda Kodeksine aykırı üretimden dolayı 30 bin lira idari para cezası kestiği ortaya çıktı. 

SİNCAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPTIĞI DENETİMLERDE ORTAYA ÇIKTI

Sincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yaptığı denetimlerde Et ve Süt Kurumu tarafından üretilmiş dondurulmuş dana kıyma ürününde Gıda Kodeksi Tebliğinde belirlenen (yüzde 20) yağ oranının üstünde yağ tespit edildi. Bunun üzerine Et ve Süt Kurumu, laboratuvar sonuçlarına itiraz ederek şahit numune üstünden yeniden analiz yapılmasını istedi. Bu sefer dondurulmuş dana kıyma şahit numune üstünden Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde yeniden analiz yaptırıldı. Yapılan bu ikinci analizde ise yağ oranı daha fazla çıktı. İlk analizde yağ oranı yüzde 23 çıkarken, ikinci analizde yüzde 27.3 çıktı. 

ESK İTİRAZ ETTİ İKİNCİ ANALİZDE YAĞ ORANI DAHA YÜKSEK ÇIKTI 

Sincan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu tarafından üretilen söz konusu dondurulmuş dana kıymanın Türk Gıda Kodeksi Et Hazırlanmış, Et Karışımları ve Et Ürünleri tebliğine aykırı olduğunu belirterek, Et ve Süt Kurumu aleyhine 30 bin 416 lira idari para cezası kesilmesine karar veriyor. 

ESK YETKİLİLERİ KENDİLERİNİ BÖYLE SAVUNDU

Et ve Süt Kurumu yetkilileri, söz konusu dondurulmuş dana kıymaların Milli Savunma Bakanlığı için üretildiğini ancak elde kalanların ise Et ve Süt Kurumu’nun kendi satış yerlerinde vatandaşa daha düşük fiyattan satıldığını bildirdiler. Milli Savunma Bakanlığına yapılan üretimlerde sözleşme kapsamında dondurulmuş dana kıymalarda yağ oranının yüzde 25’e kadar çıktığını dile getiren yetkililer, “Milli Savunma Bakanlığına verilen ürünlerde yağ oranının yüzde 25’e kadar çıkmasında bir sıkıntı yok ancak bu ürünlerin piyasada vatandaşa satılmasından dolayı bu ceza kesildi” şeklinde savunmada bulundu. 

ESK'nın ithal edeceği etler Ramazan'da belli marketlerde düşük fiyattan satılacak! ESK'nın ithal edeceği etler Ramazan'da belli marketlerde düşük fiyattan satılacak!

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN ÜRETİLEN DANA KIYMALAR NEDEN PİYASAYA SÜRÜLDÜ? 

Yetkililer Gıda Kodeksi Tebliğine aykırı ürün üretimini; ‘vatandaşa düşük fiyattan’ sattık şeklinde savunurken, Milli Savunma Bakanlığı için üretilen dondurulmuş dana kıymaların neden Et ve Süt Kurumu’nun satış yerlerinde vatandaşa satıldığı ise ciddi bir soru işareti oluşturuyor. Çünkü Milli Savunma Bakanlığı için üretilen bir ürünün elde kalarak daha düşük fiyata vatandaşa satılması burada ciddi bir kurum zararını gündeme getiriyor. Bu şekilde ne kadar dondurulmuş dana kıymanın vatandaşa satıldığı ve kurumun burada ne kadar zarara uğratıldığı bilinmiyor.