Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 yıldır taklit ve tağşiş listesini yayınlamazken, Bakan Pakdemirli’nin Türkiye genelinde gıda denetim seferberliği başlatarak halkın sağlığı ile oynayanlara göz açtırmayacaklarına yönelik açıklamaları büyük bir samimiyetsizlik olarak görüldü. Yılda en az 3 kere yayınlanması gereken taklit ve tağşiş listesinin 1 yıldır yayınlanmaması farklı iddiaları gündeme getirirken, bakanlık koridorlarında konuşulan iddialar ise gündeme bomba gibi düştü.

Hileli gıda üretenlere yönelik taklit ve tağşiş listesi en son 15 Eylül 2020’de yayımlanırken, bu tarihten sonra bakanlık hiçbir ifşa listesini yayınlamadı. Normalde yılda en az 3 kere ifşa listesinin yayınlanması gerekirken, 15 Eylül 2020’den bu yana hiçbir ifşa listesinin yayınlanmaması farklı iddiaları gündeme getiriyor.

2021 YILINDA BİR TANE BİLE İFŞA LİSTESİ YAYINLANMADI

2021 yılının sonuna gelinmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 yılında hiçbir taklit ve tağşiş listesi yayınlamayarak neredeyse tarihe geçecek. Bakanlık koridorlarında taklit ve tağşiş listesinin yayınlanmamasına yönelik ciddi iddialar dolaşırken, Bakan Pakdemirli’nin önceki gün başlatmış olduğu gıda denetim seferberliğinin zamanlaması da manidar bulunuyor. Bilindiği üzere Bakan Pakdemirli, 81 ilde “Gıda Denetim Seferberliği” başlattığını duyururken, 4 gün sürecek seferberlikte binlerce işletmenin denetleneceğini ileri sürmüştü. Hatta Bakan Pakdemirli, gıda denetimlerinde sözde samimiyetini ortaya koymak için denetimlerde vatandaşın sağlığı ile oynayanlara göz açtırmayacaklarını iddia etmişti.

DENETİM YAPILIYOR AMA HİLELİ ÜRÜN ÜRETENLER AÇIKLANMIYOR

Hileli ürün üretenlerin ifşasına yönelik bir yıldır taklit tağşiş listesinin yayınlanmadığı bir dönemde Bakan Pakdemirli’nin Türkiye genelinde sözde gıda denetim seferberliği başlatması zamanlama açısından manidar bulunurken, “taklit ve tağşiş listeleri neden yayınlanmıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

BAKANLIK KORİDORLARINDA KONUŞULAN BOMBA İDDİA!

Taklit ve tağşiş listelerinin yayınlanmamasına yönelik ciddi iddialar gündeme gelirken, bu iddiaların başında Tarım Kredi Marketlerde satılan bir üründe hileli ürün tespit edildiği ve Bolu’da kamu kurumlarına da yemek veren bir yemek şirketinin ürünlerinde domuz etinin çıktığına yönelik iddialar ise gündeme bomba gibi düştü. 

HİLELİ ÜRÜNLERİN YAYINLANMASINA KOMİSYON MU KARAR VERECEK?

İfşa listelerinin yayınlanmaması için bakanlık üzerinde ciddi bir baskı bulunduğu kaydedilirken, bakanlığın bu baskılar karşısında bir çıkış yolu aradığına vurgu yapılıyor. Bunun için bir komisyon kurulması gündeme gelirken, bu komisyonun tespit edilen hileli ürünlerde kasıt olup olmadığına karar vereceği, kasıt yoksa kusurdan dolayı hileli üretim söz konusu ise bu ürünlerin ifşa listesinden çıkarılacağı ifade ediliyor. Söz konusu böyle bir komisyonun kurulması sektörde tepki çekerken, istenen firmanın bu komisyon aracılığıyla çok rahat aklanabileceğine vurgu yapılıyor.