Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illerinde süt sanayicileri ve üretici örgütlerinin soğutma primlerini belirlenen referans fiyattan hariç tutarak konseyde belirlenen fiyatın müstahsilin eline net geçmesi için katkılar sağladıklarına dikkat çekerek, “Yani referans fiyatın üstündeki rakamlar sanayici ve üretici örgütü arasındaki anlaşma sağlanarak belirlenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda da uygulanan soğutma ve nakliye bedelleri hariç ödenen müstahsil fiyatları üreticilerimizi rahatlatmıştı. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde süt sanayicilerimizin yapmış oldukları bu örnek davranışın tüm illerimizde uygulanmasını temenni ediyorum. Şahsım adına bu uygulamayı yapan süt sanayicilerimize de süt üreticilerimizi destekledikleri için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Keskin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

“Ülkemiz son yıllarda siyasi istikrarı ve beraberinde ekonomik istikrarı yakalamış, her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de önemli gelişmeler sağlamıştır ve sektör ekonomi içerisinde gittikçe artan bir biçimde önemli hale gelmiştir. Zaman zaman hayvancılık sektörü gerek bitkisel üretim kaynaklarının yetersizliği gerekse genel dünya ekonomik gelişmeler gerekse yurt içi tüketim trendlerinin değişmelerinden etkilenmekte bunun sonucunda da hayvansal ürün piyasalarında üreticinin aleyhine fiyat dalgalanmaları yaşanmaktadır.

2009'DA ULUSAL SÜT KONSEYİ KURULDU 

Merkez Birliğimizin  kurulduğu yıllarda süt fiyatının belirlenmesinde Çanakkale ve Burdur illerindeki kooperatiflerin ve süt sanayicilerinin bir araya gelerek yapmış oldukları ihale ile çiğ süt fiyatı belirlenmeye çalışılıyordu. Diğer bölgelerde her hangi bir fiyat belirleme uygulaması yoktu, dolayısı ile ülke genelinde bölgelere ve illere hatta ilçelere göre değişen çiğ süt fiyatı vardı. 2009 yılında merkez birliğimizin de katkıları ile ulusal süt konseyi kuruldu. Konseyin kuruluş gayesi çiğ süt ile alakalı politikaların belirlenmesi gibi konular olmakla beraber konseyi oluşturan üretici-sanayici ve bakanlıkça çiğ sütün taban fiyatının belirlenmesi sağlandı. 

Bugün itibarı ile çiğ süt ile alakalı politikalar ve başta fiyat istikrarı olmak üzere, merkez birliğimizin de kuruculuğunu yaptığı ve üye olarak devam ettiği ulusal süt konseyinde sektör toplantısı sonucunda belirlenmekte ve dönemsel olarak belirlenen çiğ süt fiyatı ülkemizin her köşesinde uygulanmaktadır. Ayrıca sütte kaliteye göre fiyatlandırma  sistemine geçilmenin acil olduğu sektörün bütün taraflarınca kabul edilmektedir.  Bununla ilgili Bakanlığımız 3 İlde ( Aksaray, Burdur, Çanakkale)  kaliteye göre fiyatlandırma çalışmasına başlamıştır. İnşallah önümüzdeki süreçlerde ülke genelinde uygulanmaya da başlanacaktır.

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA SOĞUTMA VE NAKLİYE BEDELLERİ HARİÇ OLARAK BELİRLENİYORDU 

Geçtiğimiz yıllar da  yapılan sektör toplantısı sonucunda müstahsil çiğ süt referans fiyatı soğutma ve nakliye bedelleri hariç olarak belirlenmekteydi. Konseyden çıkan tavsiye fiyatı üreticiye ödenen müstahsil fiyatıydı. Sütün kalitesi, değerleri ve soğutma bedelleri üretici birlikleri ve firmalar arasında belirlenerek, müstahsil fiyatı da ona göre oluşmaktaydı. Aralık ayı içerisinde Gıda Komitesinin tavsiyesi ve değerlendirmeleri sonucunda çiğ süt referans fiyatları soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1 Ocak 2021 – 30 Nisan 2021 tarihlerini kapsamak üzere 2,80 TL/Litre olarak belirlenmiştir.

ÜRETİCİYİ RAHATLATMIŞTIR

Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illerinde Süt Sanayicileri ve Üretici Örgütlerimiz soğutma primlerini belirlenen referans fiyattan hariç tutarak konseyde belirlenen fiyatın müstahsilin eline net geçmesi için katkılar sağlamaktadırlar. Yani referans fiyatın üstündeki rakamlar sanayici ve üretici örgütü arasındaki anlaşma sağlanarak belirlenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda da uygulanan soğutma ve nakliye bedelleri hariç ödenen müstahsil fiyatları üreticilerimizi rahatlatmıştır. 

İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde süt sanayicilerimizin yapmış oldukları bu örnek davranışın tüm illerimizde uygulanmasını temenni ediyorum. Şahsım adına bu uygulamayı yapan süt sanayicilerimize de süt üreticilerimizi destekledikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu açıklamayı sosyal medya ve basında çıkan süt fiyatlarında farklı uygulama haberlerine istinaden yapmış olduğumu da belirtmek istiyorum.