CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Aksaray'da besicilerle bir araya geldi. Hükümetin yanlış uygulamalarından dolayı hayvancılığın sıkıntılı bir sürece doğru gittiğini dile getiren Gürer, süt krizi konusunda uyarılarda bulundu.

Süt üretiminde maliyetin geçen yıla göre neredeyse 2 katına çıkmasına rağmen süt fiyatlarının aynı seviyede kaldığına dikkat çeken Gürer, bu durumun süt hayvancılığında kaygı verici bir durum olduğunu belirtti.

Aksaray ilinde son dönemlerde büyük işletmelerin artmasına rağmen küçük ve orta ölçekli işletmelerde maliyetin büyük bir sorun olduğunu dile getiren Gürer, "Süt inekçiliği yapan besiciler sütten para kazanamadıklarını ifade ediyorlar. Süt konseyinin 1.70 kuruş olan fiyatıyla süt veremiyorlar. "1.40-1.50 kuruşa süt veriyoruz. Öyle olunca kesimhanede sıra gelse süt ineğini kestireceğiz" diyorlar. Desteklemeleri alamıyorlar. Bankalara olan kredi borçlarının günü geçtiği için faiz de işliyor. Borçlar katlanarak büyüyor. Tarım ve hayvancılıkta ülkemizin geldiği durumu alanda besici kardeşlerimiz anlatıyorlar. Ankara'da koltuklarında oturan bürokratlar bakan ya da cumhurbaşkanın söylediği gibi değil Anadolu" eleştirisinde bulundu.

Artık besicilik yapamaz durama geldiklerini anlatan Besiciler, "Geçen sene yem girdileri 50 liraydı, bu sene 85 lira. Keza kaba yem samanda aynı artış var. İlaçta aynı artış var. Hayvanının fire verme oranı aynıdır. Ekonomi çiftçilik ve hayvancılık üzerine bugünden sonra tanzim satış noktaları değil de köklü değişiklikler yapılırsa belki öyle çözülür. Hem Türkiye'nin hem de çiftçilerin sorunu geçici pansuman tedbirlerle çözülmez. Çiftçilik tamamen bitmiş durumda. Türkiye çiftçisinin genel durumu böyle. Sıra bulabilirsek süt ineklerimizi hemen kestireceğiz. Yemin çuvalı 80 lira süt 1.5 lira. Biz desteklerden de yararlanamıyoruz. Eskiden 2 inekten aldığımız verimi şimdi 10 inekten alamıyoruz. Ben bu sebepten inekçiliğe yönelmiştim. Şimdi ise kesme noktasına geldim. Yemciye, yoncacıya borçluyuz. Süt sudan çaydan ucuz" şeklinde dert yandılar.

TARIMDANHABER