Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Hayvancılığın başlıca sorunlarından biri olan girdi maliyetlerinde sürekli yaşanan artış son zamanlarda giderek artmaktadır.
Yeme gelen üst üste zamlarla üreticilerimiz ezilirken temsilcisi olduğumuz süt üreticileri için Gıda Komitesinin acilen toplanması talebimizi tekrar dile getiriyoruz Büyük emekler vererek üretim yapan süt üreticilerimizi bu dar boğazdan kurtaramaz isek dayanabilecek ve maalesef üretimi devam ettirecek güçleri kalmayacak.

ÜRETİCİLERİMİZ KESİME YÖNLENDİRİLİYOR

Yeme. Samana, Silaja kısacası tüm girdi maliyetlerimize sürekli yapılan zamlar hayvancılığımızın ve üretimimizin sürdürülebilirliğine ciddi anlamda zarar verdi. Süt Üreticilerimiz zor durumda ve zor şartlarda… Neredeyse üretim yapılamayacak duruma geldi, İneklerimizin kesilmemesi ve referans fiyatın yeniden düzenlenmesi için Komitenin bize tavsiyede bulunması lazım.

2020 yılı itibariyle defalarca yapılan bu zam oranlarının karşılığında çiğ süt fiyatları revize edilmezken, yeni bir yem zammıyla karşı karşıyayız. Ayrıca Süt Konseyinde açıklanan referans fiyat 1 yıllıktı fakat Gıda Komitesinin aldığı kararda sıkıntılı bir durum olduğunda fiyatlar tekrar revize edilebilecekti. 

Gıda komitesinin acilen durumu değerlendirip, toplanması talebimizi yeniliyoruz. 

Temsilcisi olduğumuz Süt Üreticilerimiz için, çiğ süt fiyatlarının günümüz şartlarına göre tekrar değerlendirilmesi konusunda sektör toplantımızı yaparak, üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatmak istiyoruz. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği olarak, Sayın Bakanımıza sürekli konuyu arz ediyoruz. Genel Müdürlerimizle ve Bakanlığımız yetkilileri ile devamlı istişare halindeyiz. Merkez Birliği Yönetim Kurulu olarak konunun takipçisiyiz.

Ardı arkası kesilmeyen yem zamları karsısında bekleyecek gücümüz kalmadı... Gereken tedbirler alınmazsa sut üreticisi daha fazla zararına üretim yapamayacak. 

SÜT ÜRETİCİLERİNİN ARTIK HAYVANLARINI BESLEYECEK YEM ALMA GÜÇLERİ KALMADI 

Ülkemizin her köşesinde bu zorlu şartlara rağmen üretim yapmaya çalışan sut üreticilerimizin artık hayvanlarını besleyecek yem alma güçleri yok. Hayvan beslenmezse süt yok, süt yoksa hayvanını kesime göndermek zorunda, süt hayvanlarımız kesime giderse de artık süt ihtiyacımızı yurt dışından karşılamak zorunda kalabiliriz. 

Gıda Komitesinin tavsiyesi ve Sayın Bakanımızın kararıyla bizde konsey olarak, üreticilerimizi ve sanayicilerimizi bir araya getirip referans fiyatı belirleyerek üreticilerimize duyurmak istiyoruz"