Süt üreticisinin günlerdir beklediği çiğ süt referans fiyatı nihayet bugün açıklandı. Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını yüzde 17.6 artırarak 1.70 TL'den 2 TL'ye çıkardı.

Üreticinin girdi maliyetlerinde önemli artışlar olmasına rağmen geçtiğimiz Ağustos ayından buyana çiğ süt referans fiyatında bir değişikliğe gitmeyen Ulusal Süt Konseyi, bugün yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatında kısmi bir iyileştirme yaptı. 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere 31 Aralık'a kadar uygulanacak çiğ süt referans fiyatı 1.70 liradan 2 TL'ye çıkarıldı. Ancak süt prim desteklerinin miktarıyla ilgili belirsizlik kafaları karıştırdı.

Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi'nin geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı toplantıda referans fiyatı artırmadığı için prim destekleri 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılmıştı. Yeni dönemde süt prim desteğinin düşürülmesi durumunda, referans fiyatta yapılan artış üretici için bir anlam ifade etmeyecek.

Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada çiğ süt referans fiyatının 2 TL'ye çıkarıldığını belirtirken, bu dönemde uygulanacak süt prim desteğinin miktarıyla ilgili bir bilgi vermemesi dikkat çekti. Üreticinin önünü görmesi açısından önemli olmasına rağmen Pakdemirli'nin süt prim desteğinin miktarıyla ilgili bilgi vermemesi yeni dönemde destek miktarının düşürüleceği şeklinde yorumlandı. Sektör temsilcileri süt prim desteğinin 25 kuruştan aşağı düşürülmesi durumunda, referans fiyatta yapılan yüzde 17.6 oranındaki artışın üretici açısından bir anlam ifade etmeyeceğine dikkat çektiler.

ULUSAL SÜT KONSEYİ AÇIKLAMA YAPTI

Ulusal Süt Konseyi'nden yapılan açıklamada, “Ulusal Süt Konseyi soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı; %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1 Mayıs 2019 – 31 Aralık 2019 tarihlerinde 2,00 TL/Lt olarak belirlenmiştir" denildi.

ÜRETİCİ İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Girdi fiyatlarında önemli artışlar olmasına rağmen çiğ süt referans fiyatı geçtiğimiz Ağustos ayından buyana 1.70 lira olarak uygulanıyordu. Ulusal Süt Konseyi, üreticinin tepkisine rağmen geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı toplantıda referans fiyatta artış yapmamıştı. Üreticinin buradaki mağduriyeti çiğ süt prim destekleri, Ocak, Şubat ve Mart ayı için 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılarak telefi edilmeye çalışılmıştı.

SÜT PRİM DESTEĞİ DÜŞÜRÜLÜRSE FİYAT ARTIŞININ ÜRETİCİYE BİR FAYDASI OLMAYACAK

Süt prim desteklerinin 1 Nisan'dan itibaren kaç lira olacağı belirsizliğini korurken, desteklerin düşürülmesi durumunda Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt referans fiyatını 1.70 TL'den 2 TL'ye çıkarması üretici için bir anlam ifade etmeyecek. Çünkü Ocak, Şubat ve Mart döneminde prim desteğiyle birlikte üreticinin eline zaten 1.95 TL geçiyordu.

TÜSEDAD 2.28 TL TALEP ETMİŞTİ

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Ulusal Süt Konseyi'nin çiftçinin kaybını karşılayacak bir referans fiyat belirlenmesini istemişti. Solakoğlu, TÜSEDAD olarak sürdürülebilirliği sağlamak için Avrupa Birliği çiğ süt fiyat ortalamasına tekabül eden 2.28 TL/litre fiyatının baz alınmasını talep ettiklerini kaydetmişti.

PAKDEMİRLİ AÇIKLAMA YAPTI

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiğ süt referans fiyatı ile ilgili bir açıklama yaparak, "1 Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye fiyatı litre başı 2 lira olarak belirlenmiştir" dedi. Ulusal Süt Konseyinin üretim maliyetlerini göz önünde bulundurarak, 1 Mayıs 2019'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye fiyatını litre başı 2 TL olarak belirlediğini dile getiren Pakdemirli, "Bu sürece katkı yapan, üreticilerimize, örgütlerimizin başkanlarına ve yönetimlerine teşekkür ediyorum. Açıklanan süt tavsiye fiyatı, 1 milyon 200 bin işletmemize, üreticimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.