ÖZEL HABER

Şeker Kurumu, ülke toplam şeker kotasını 150 bin ton artırarak 2 milyon 650 bin tona yükseltti. Şeker Kurumu'nun kota artış kararında, ülke şeker talebinin büyümesinin yanında, son iki yıldır pancardaki polar değerinin düşmesinden dolayı şeker üretiminin azalması etkili oldu. Artırılan 150 bin ton şekerin 135 bin tonu şeker pancarında, 15 bin tonu da nişasta bazlı şekerlerde kullanılacak. Kota artışından dolayı bu yıl geçtiğimiz yıla göre 1 milyon ton daha fazla şeker pancarı ekilecek.

Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, şeker kotalarının artırılmasıyla ilgili olarak kurumun web sayfasında yayınlanan yazısında şunları kaydetti:

"4634 sayılı Şeker Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında şeker piyasasını düzenleyen ve denetleyen Şeker Kurulu, 2016/17 pazarlama yılı için şeker üreticisi şirketlere tahsis edilecek kotaları belirlemiş ve şirketlere bildirmiştir. Kurulumuzca belirlenen yeni kotalara göre ülke toplam A kotası 150 bin ton artırılarak 2 milyon 650 bin tona yükseltilmiştir.

PANCAR ÇİFTÇİSİ İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR

Şeker Kurulu'nun kota artış kararı, ülke şeker talebinin büyümesinin yanı sıra, gerek son iki pazarlama yılında iklimsel koşullara bağlı olarak gerçekleşen üretim düşüklüğünden kaynaklanan tedbirler gerekse de pancar taban fiyatındaki artışın çiftçilerimizin pancar ekimine ilgisini artıracağına yönelik beklentiler ele alındığında oldukça önem arz etmektedir.

ŞEKER İHTİYACINDAN DOLAYI KOTALARI REVİZE ETTİK

Şeker kotalarının artırılmasına ilişkin olarak öncelikle belirtmem gerekir ki; ülkemizin her geçen gün artan nüfusu ve şekerli mamul sanayimizin ticaret hacminin genişlemesi ülke şeker talebinin daha da büyümesini ve daha fazla şekerin piyasaya arz edilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda şeker kotalarının revize edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

KOTAYA 'POLAR' AYARI

Diğer taraftan, hatırlanacağı üzere olumsuz iklim koşullarının etkisiyle son iki pazarlama yılında pancarın polar değerinde düşüşler yaşanmış, bu düşüşler ülke toplam şeker üretiminin de tahminlerin altında gerçekleşmesine neden olmuştur. Şeker Kurulu'nun görüşü üzerine Ekonomi Bakanlığınca Dahilde İşleme Rejimi kapsamında şekerde ithalatın açılmasıyla da yurt içinden C şekeri temininde sorun yaşayan imalatçı/ihracatçılarımıza yurt dışından ve dünya fiyatlarından şeker temini imkanı sağlanarak bu kısa süreli darboğaz aşılmıştır.

TEMMUZ RAKAMLARI 4 AY SONRA DEĞİŞTİRİLDİ

Şeker Kurulu, olumsuz iklim şartlarının yeniden yaşanabileceği ihtimali doğrultusunda aynı darboğazın 2016/17 pazarlama yılında da tekrarlanmasını önlemek amacıyla, daha önce Temmuz ayı içerisinde 2 milyon 500 bin ton olarak belirlediği 2016/2017 pazarlama yılı A kotasını Kasım ayında revize ederek 150 bin ton artırmış ve 2 milyon 650 bin tona yükseltmiştir.

KOTA ARTIŞI SEKTÖRÜ RAHATLATACAK

Şeker Kurulu'nun kota artırım kararı, 2016/17 pazarlama yılı toplam şeker üretimini garanti etmesinin yanı sıra, artan pancar taban fiyatının pancar ekimini artıracağına yönelik beklentiler doğrultusunda çiftçilerimizin daha fazla üretim yapabilmelerine imkan sağlayarak da sektörü rahatlatacak bir karardır.

KOTA ARTIŞI ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİ 1 MİLYON TON ARTIRACAK

Zira fazladan 150 bin ton şeker kotasının 135 bin tonu pancar şekeri için ayrılmıştır. Bu da, pancar çiftçilerimizin şeker şirketlerine 2016/17 pazarlama yılında, bir önceki pazarlama yılına göre yaklaşık 1 milyon ton daha fazla pancar teslim edeceği anlamına gelmektedir.

YAPRAK LEKESİ HASTALIĞI POLAR DEĞERİNİ DÜŞÜRDÜ

Son iki pazarlama yılında pancarın polar değerinin düşmesinde iklim şartları dışında etken olan en önemli sorun da cercospora (yaprak lekesi) hastalığıdır. Cercospora hastalığı gibi pancarda verim ve kaliteyi düşüren hastalık ve zararlıların ana nedeni ise, münavebe (ekim nöbeti) şartlarına uyulmamasıdır. Şunun çok iyi bilinmesi gerekir ki; münavebeye uyulması, hem çiftçilerimizin hem de ülkemiz tarımının yararına olacaktır.

ÇİFTÇİMİZ MÜNAVEBEYE DİKKAT ETMELİ

Hiç şüphesiz ki; değerli çiftçilerimizin münavebeye uyması, pancar ve şeker üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması bakımından ülkemiz şeker taleplerinin düzenli bir piyasa içinde teminine yönelik her türlü tedbiri alan Kurumumuzun bu tedbirlerini daha anlamlı hale getirecek ve bundan sonra karşılaşabileceğimiz verim ve üretim düşüşlerini de en aza indirecektir.