Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, günümüzde yaşananların etkisiyle gıda tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “Günümüzde ekonomik büyüme, iklim değişikliği, yüksek enerji fiyatları, küreselleşme ve hızlı kentleşme, gıda tüketimi ile üretimini ve piyasalarını da etkilemektedir” dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından açıklanan “Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu” raporunda salgının dünya üzerindeki etkisine değinildiğini belirten Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “BM tarafından açıklanan raporun önsözünde ‘Ne yazık ki salgın dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehdit eden gıda sistemi zayıflıklarını ortaya çıkarmaya devam ediyor’ denilmektedir. Aksi takdirde dünyanın tüm dikkati Kovid-19’a odaklanmışken, var olan krizlerin de bir yandan devam ettiği sancılı süreçte açlık ve yoksulluğun getirdiği göç sorunu, çok yakın gelecekte ülkeler arası savaşların temelini oluşturabilecek potansiyel taşımaktadır” ifadelerini kullandı.    Dünyada açlıktan kaynaklı hastalıklara bağlı olarak her gün 25 bin kişinin vefat ettiğine dikkat çeken Gök, pandeminin de etkisiyle bu rakamların yüzde 20 civarında artabileceğini vurguladı.

“TÜRKİYE GIDA STOK POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”

Türkiye’nin gelecekte yaşanabilecek gıda sorunlarına karşı stok politikasının gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Gök, “Özellikle şeker gibi stratejik ürünlerde kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturulmalı, şekerde B kotasının yani güvenlik amacı ile depolanan şeker miktarında daha işlevsel bir organizasyonel tarz benimsenmelidir” dedi. Gök, “Dışarıya bağımlılığın önüne geçilebilmesi, gıdada yeterli üretim ve sürdürülebilirlik için; üretici, yetiştirici, tüketici, sanayici, sivil toplum ve meslek örgütleri, üniversiteler, sektör kuruluşları ve kamu yönetimi işbirliği ile ortak Gıda Güvenliği Politikaları oluşturulmalıdır. Üretenden kopuk, üretenin korunamadığı bir uygulamanın başarılı olması ise mümkün değildir” diye konuştu.