ÖZEL HABER

Ekonomik Forum dergisinin 254'üncü sayısında yer alan habere göre, 60 sektör meclisinin Başbakan Davutoğlu ve ekonomi yönetimine sunduğu çözüm önerileri arasında Gıda Sanayi Meclisi'nin önerileri dikkat çekti.

ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLMELİ, NBŞ KOTASI KALDIRILMALI!

Gıda Sanayi Meclisi, ülke ekonomisi ve tarımı için büyük önem taşıyan şeker fabrikalarının 'ölüm fermanı' anlamına gelecek bir öneride bulundu. Gıda sektörüne yönelik 'Çözüm Önerisi' başlığı altında şeker fabrikalarının özelleştirilmesi istenirken diğer taraftan da nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının kaldırılması talep edildi. iki önerinin de arka arkaya gelmesi dikkat çekerken, sağlık açısından ciddi anlamda tartışılan ve AB ülkelerinde sınırlı bir kota hakkı bulunan NBŞ'nin Türkiye'de kotasız üretiminin talep edilmesi manidar bulundu. Bu önerinin TOBB çatısı altında örgütlenen sektör temsilcilerinden gelmesi ise kafaları karıştırdı.

CARGİLL DE KOTASIZ ÜRETİM İSTİYOR!

Bilindiği üzere başını ABD'nin küresel gıda şirketi Cargill'in çektiği nişasta bazlı firmalar, Türkiye'de şeker piyasasından daha fazla pay almak için NBŞ'nin kotasız üretilmesi için büyük mücadele veriyorlar. Bu firmalar aynı zamanda şeker fabrikalarının özelleştirilmesini de ısrarla savunuyorlar.

TOBB çatısı altında örgütlenen Gıda Sanayi Meclisi'nin de sektöre yönelik bulunduğu çözüm önerisinin, NBŞ firmalarının talepleri ile bire bir örtüşmesi ise anlamlı bulundu.

ÖZELLEŞTİRMEYİ KİM İÇİN İSTİYORLAR?

Şeker fabrikalarının pancar üreticisi ve şeker işçisini dışlayan bir modelle özelleştirilmesi durumunda 25 fabrikanın 18-20 tanesinin üretimden çekileceğine kesin gözle bakılıyor. Böyle bir özelleştirme modeli Türkiye'ye bir katkısı olmayacak ancak NBŞ firmalarının sektördeki etkinliğini artıracak.

KENDİLERİYLE ÇELİŞİYORLAR!

Diğer yandan NBŞ'nin kotasız üretim talebinde bulunulması iş dünyasının sürekli örnek gösterdiği AB'ye göre de büyük bir tezatlık içeriyor. Sağlık açısından tartışmalı olduğu için AB ülkelerinde, NBŞ'nin Türkiye'deki kotanın ancak üçte biri oranında bir üretim hakkı bulunuyor. Durum böyle iken TOBB bünyesindeki iş adamlarının Türkiye'de kotasız bir üretimi savunması dikkat çekti.

İŞTE 'O' ÇÖZÜM ÖNERİLERİ!

Gıda Sanayi Meclisi'nin sektör bazında hükümete ve kamuoyuna açıkladığı o dikkat çeken önerisi şöyle:

"Şeker fabrikaları özelleştirilmeli. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası kaldırılmalı. Kayıt dışılık önlenmeli. Bağımsız gıda otoritesi kurulmalı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni dönem stratejik planında, tarımsal üretim ve arz gütvenliğini destekleyen politikalarına gıda sanayi için uygun fiyat, kalite ve sürdürülebilir tedarik konusu eklenmeli. Dış ticaret politikaları sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılıp desteklenmeli"