ÖZEL HABER

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Okul Kantinleri Genelgesi' gıda firmalarını rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret eden gıda sektörü temsilcileri, bu rahatsızlıklarını da Bakan'a ilettiler. Sektör temsilcilerinin rahatsızlıklarını da özellikle taze sıkılmış portakal suyu üzerinden gündeme getirmeleri manidar bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Okul Kantinleri Genelgesi'nden duydukları rahatsızlıkları gündeme getirdiler.

TAZE SIKILMIŞ PORTAKAL SUYU, GÜVENLİĞİ ŞÜPHELİ!

TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, genelgenin uygulandığında gıda güvenliği açısından büyük bir risk ortaya çıkacağını ileri sürdü. Buna gerekçe olarak da sağlıklı taze sıkılmış portakal suyunu örnek gösteren Menlik, “Siz kantinlerde ambalajlı, örneğin meyve suyunu yasaklıyorsunuz ama sıkma portakal suyu diye güvenliği şüpheli ürünlerin yolunu açıyorsunuz. Biz bunları tüm yönleriyle anlattık ama maalesef genelge bu şekilde yayınlandı" dedi.

Uzmanların, hazır meyve suyu yerine taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi yönündeki önerilerine rağmen Menlik'in sıkma portakal suyunu, güvenliği şüpheli ürün olarak tarif etmesi dikkat çekti.

BU ÜRÜNLER ARTIK OKUL KANTİNLERİNDE SATILAMAYACAK

Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb.), gevrek çerezler.

Tüm çikolata türleri (ayrı satılan veya ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürülebilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar dâhil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı vb.)

Tüm şeker ve şekerleme türleri (jöle şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak şeker, dolgulu-dolgusuz, kaplamalı, draje, tüm lolipoplar vb.)

Guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler

Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake vb.)

Hamurlu, şerbetli tatlılar (kuru baklava dahil)

Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler

Krema, hindistan cevizi sütü ve kreması

Çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç)

OKUL KANTİNLERİNDE SATIŞI UYGUN OLAN GIDA VE İÇECEKLER İSE ŞÖYLE

Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler (mevsimine uygun olarak), salatalar (zeytinyağı ve limon eklenebilir)

Kuru meyveler (30 g, ambalajlı, kaplamasız ve şeker katkısız – incir, kayısı, üzüm vb.)

Kuruyemişler (30 g, ambalajlı, soslanmamış, tuzsuz, kabuksuz – ceviz, fındık vb.)

İçme suyu (şeker veya tatlandırıcı eklenmemiş)

İçme sütü (UHT/Pastörize süt)

Taze sıkılmış meyve ve sebze suyu (şeker ilavesiz olmalı, 250 mL den büyük olmamalıdır)

Yoğurt (100-150 g, paketli)

Ayran (200 mL'lik paketli)

Peynir (pastörize)

Günlük haşlanmış yumurta

Çeşnili ekmekler (çeşnisi; sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı tohumlar, baharat olan ekmekler)

Tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan aşağıdakileri içeren yağ eklenmemiş sandviçler;

Yumurta veya peynir

Turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzeler.

Doğal mineralli su

Şekersiz sakızlar