Sputnik Türkiye'nin haberine, AB'nin yaptırımlarını 2016 yılı Ocak ayına kadar uzatma kararına Rusya, gıda ambargosunu 5 Ağustos 2016 tarihine kadar uzatma kararı ile yanıt verdi.

Batılı ülkelere uygulanan gıda ambargosunun bir yıl uzatılmasını öngören hükümet kararını onayladığını açıklayan Rusya Başbakanı Medvedev, ambargo uygulanan ürünlerin geçen yıl kabul edilen listedekinden 'bir-iki istisna dışında farklı olmadığını' kaydetti.

“Kırmızı et, domuz eti, tahıl, balık, süt ve sebze gibi temel ürünler üzerindeki ambargoları koruyacağız" ifadesini kullanan Medvedev, Avrupa'nın altı ay süreyle uzattığı yaptırımlarına karşılık olarak alındığını belirttiği ambargo kararının 'siyasi değil, ekonomik nedenlere dayandığını" bildirdi.

Karar uyarınca, Batı'nın yaptırımlarına yanıt olarak ABD, AB ülkeleri, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten söz konusu 5 gıda grubundaki ürünlerin ithalatı, 5 Ağustos 2016 tarihine kadar yasak olacak. Rusya, gıda ithalatı yasağını 7 Ağustos 2014 tarihinde bir yıl süreli olarak uygulamaya koymuştu.

Rusya'ya girişi yasak gıda ürünlerinin yenilenmiş listesinde, yasaktan istisna tutulan ürünler de yer aldı.

Buna göre, Gıda ve İşlenmiş Gıda kategorisinde; besin takviyeleri, vitamin ve mineral kompleksleri, aromalar, hayvan ve bitki menşeli protein konsantreleri ve karışımları, besin lifleri, kompleks olanlar dahil gıda katkı maddeleri yasak kapsamı dışında bırakıldı.

Listenin bir diğer istisnası ise diyet beslenme tedavisi ve önleyici beslenme için laktoz içermeyen özel süt ve laktoz içermeyen özel süt ürünleri oldu.