Rusya Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) verilerine göre önemli bir kısmı dışarıdan ithal edilen şeker fiyatı yüzde 50 artışla ilk sıralarda yer alırken, zam şampiyonu yüzde 53 artışla hububat ve tahıl ürünleri oldu.

Balık, deniz ürünleri, kırmızı et ve tavuk gibi gıdalar; Ukrayna krizi üzerine Batılı ülkelerin uyguladığı ambargo ve yaptırımlardan sert etkilendi. Yeni Çağ gazetesinin haberine göre, kırmızı etin kilosu 45 lirayı buldu.

Yerli üretim gıdalarda fiyat artışı sınırlı seviyede kaldı. Ekmek fiyatları ve konserve ürünlerinde yüzde 14'le kısmî zam görüldü.

Yaş meyve ve sebzede; bahar mevsimi gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi. Gazete haberinde lahana yüzde 66 ile rekor kırarken, ortalama zam yüzde 38'leri buldu. Süt ve süt ürünlerinde artış yüzde 15,7'de kalırken, tereyağı yüzde 17,6 zamlandı.

DIŞ TİCARET DÜŞTÜ

Rusya Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) verilerine göre; Rusya'nın dış ticaret hacmi Ocak-Şubat aylarında yüzde 30,1 gerileyerek, 83,3 milyar dolar olarak tespit edildi. Rusya'nın toplam ithalatı, yüzde 37,6 kayıpla 25,7 milyar dolara gerilerken, ihracatı ise yüzde 23,8 düşüşle 57,6 milyar dolara indi. Rusya'nın ticaret fazlasının iki ay için 31,9 milyar dolar olarak çıkması olumlu bulundu. Rusya'nın 2014'ün ilk iki ayında da ticaret fazlası aynı seviyede idi. Rusya'nın Avrupa Birliği ülkeleri ile toplam ticaret hacmi iki aylık dönemde yüzde 34,3 gerileyerek 38,2 milyar dolara geriledi. Avrupa'da ticari ilişkiler en fazla yüzde 48,9 ile Polonya, yüzde 51,9 ile İngiltere ve yüzde 42,6 ile de Fransa ile geriledi. Rusya'nın ABD ile ticaret hacmi iki aylık dönemde sadece yüzde 6,4 düştü. Rusya'nın eski Sovyet ülkeleri ile ticareti ise bu dönemde artış gösterdi.

Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri yüzde 40 civarında gerileyerek 22,4 milyar dolara düştü. Rusya'nın ambargo sebebi ile gıda ithalatı iki aylık dönemde yüzde 42,5 gerileyerek 3,7 milyar dolar seviyesinde kaldı. Kırmızı et ithalatı yüzde 55,6; tavuk yüzde 44,5; balık yüzde 56,2; tereyağı yüzde 69 ve peynir ithalatı da yüzde 60,6 geriledi. İthalatı artan gıda ürünü ise elma ve ayçiçek yağı oldu.