Konu ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU; “Yöremizin en güzel ağız tatlarından biri olan kara badımcan reçelinin yöremize has tat ve lezzetinin korunması, İlimize ait olduğunu ve bu tadı Ülkemizin her köşesine ve yurtdışına bizim coğrafi işaretimiz ile pazarlanması, aynı zamanda geçmişimizden bizlere, bu yöreye miras kalan Kara Badımcan Reçelini yöresel ismi ile yaşatmayı amaçlamaktayız. Zaman içerisinde yöremize ait birçok ürün için de coğrafi işaret başvurularımız olacaktır” dedi.

KARA BADIMCAN REÇELİ

Iğdır’da patlıcan reçeli yapımı evlerde yapılmakta olup, genelde ailelerin yıl boyunca kahvaltıda ve çay aralarında, bazen de misafirlere tatlı olarak ikram edilmektedir. Başka şehirlerden tadını ve özelliğini bilen tüketicilerin talepleri doğrultusunda bir kilogramlık cam kavanozlara konularak gönderilen patlıcan reçeli hem reçel hem de tatlı olarak tüketilen bir ürün ve yörenin geleneksel kültürünün bir parçası ve vaz geçilmezi haline gelmiştir.

Iğdır patlıcan reçeli yapım sezonunun farklı olması ve yılın belli aylarında üretilmesi bakımından bir farklık göstermektedir. Özellikle mikro klima iklim alanına sahip sınırlı coğrafi alanda yetiştirilmesi ve üretilmesi ile farkını ortaya koymaktadır. Iğdır ve çevresinde kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgi değişime uğramadan sözlü kültürle günümüze kadar taşınmış ve korunmuştur. Iğdır patlıcan reçeli diğer reçel türleri ile karşılaştırıldığında uzun ve zahmetli işlemlerden sonra elde edilen bir üründür. Günümüz yaşam koşullarında üretim tekniklerinde kolaylıklar artmasına rağmen Iğdır İlinin özellikle kadınları tarafından gelenekselliği bozulmadan bu reçel türünün devam ettirilmesi, yörede ürüne verilen değeri ve oluşan damak tadının öneminin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. 

Iğdır kara badımcan (patlıcan) reçelinin mikrobiyolojik analizleri yaptırılmış olup 10 adet numunenin hiçbirisinde mezofilik aerop ve anaerop bakteri üremesi ve küf üremesi tespit edilememiştir.  Reçellerde meyve oranı (patlıcan) % 75-85 aralığında belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği (Tebliğ no: 2006/55)’ne göre; Geleneksel reçellerde meyve oranı en az % 35, ekstra geleneksel reçellerde meyve oranı en az  % 45 olmalıdır.  Iğdır patlıcan reçeli meyve oranı Gıda kodeksinde belirlenen oranların oldukça üstünde olması ile de farklı ve özgün bir ürün olduğunu göstermektedir.

Bu yörede uzun yıllardan beri geleneksel olarak evlerde yapılan kara badımcan (patlıcan) reçelinin diğer yörelerden farklı olduğu ve yöre için gelecekte ekonomik değeri artarak özellikle kadınlara yerinde istihdam imkânı sağlayacak bir ürün olduğu ve coğrafi işaret alabileceği sonucuna varılmış olup Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Iğdır Kara Badımcan Reçeli”nin coğrafi işaret başvurusunu İl Müdürlüğü olarak gerçekleştireceğiz.