ÖZEL HABER / Şeker-İş Sendikası, 3 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanan nişasta bazlı şekerlerin kotasının yüzde 30 artırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açtı. Danıştay 13'üncü Dairesi'ne açılan iptal davasında, mahkeme sürpriz bir karar aldı.

SAVUNMA SÜRESİ 30 GÜNDEN 7 GÜNE İNDİRİLDİ

Nişasta bazlı şekerlerin kota artışına yönelik geçtiğimiz yıllarda açılan davalarda Danıştay, davalılara (Başbakanlık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Şeker Kurumu) 30 gün savunma süresi tanırken bu yıl bu süreyi kısa tutarak 7 günde savunma istedi. Danıştay'ın bu kararı, söz konusu davanın kısa sürede sonuçlanacağı şeklinde yorumlanırken, pancar üreticisi ve şeker işçisini de umutlandırdı.

DANIŞTAY'IN NBŞ ALEYHİNE VERDİĞİ 8 KARAR UYGULANMADI!

Bilindiği üzere Şeker-İş Sendikası, nişasta bazlı şekerlerin kota artışında Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebi ile Danıştay'a bugüne kadar açtığı 9 davadan 8'ini kazanmıştı. Ancak bu kararların hiç birisi, firmalar kota artışıyla elde ettikleri nişasta bazlı şekerleri sattıkları için uygulanmamıştı. Dolayısıyla kota artışının aleyhine sonuçlanan Danıştay kararları kadük kalmıştı.

Geçmiş yıllardaki bu uygulamalardan dolayı Danıştay'ın bu yıl davalılara (Başbakanlık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Şeker Kurumu) tanıdığı 30 günlük savunma süresini 7 güne indirmesi dikkat çekti.

Şeker-İş Sendikası'nın avukatı Gökhan Candoğan, Danıştay'ın davalıların savunma süresini kısaltmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

KOTA YÜZDE 30 ARTIRILMIŞTI!

3 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 2014-2015 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 250 bin ton olarak belirlenen kotanın yüzde 30 oranında artırılmasına karar verilmişti.

ŞEKER KURUMU, DANIŞTAY KARARLARININ UYGULANMAMASINA ZEMİN HAZIRLIYOR!

Kota artışının her yıl pazarlama yılının sonuna doğru yapılması da manidar bulunuyor. Şeker Kurumu, kota artış talebini pazarlama yılının sonuna doğru yaparak Danıştay kararlarının da uygulanmamasına zemin hazırlıyor. Şeker Kurumu'nun buradaki tavrı düşündürücü bulunurken, 'Kota artış talebi Danıştay'dan döneceği bilindiği için mi talep pazarlama yılının sonuna doğru yapılıyor?' tepkilerine neden oluyor.