Milli Gazete'den Ahmet Sesli'nin haberine göre, Mübarek Ramazan ayına girmemiz ile çarşı pazar sahurluk ve iftarlık alışverişi ile hareketlenmeye başladı. Her ne kadar Covid-19 salgını nedeniyle bu sene vatandaş büyük Ramazan sofralarına hasret kalacaksa da sahur ve iftar sofraları yine büyük bir heyecan ve muhabbetle kurulacak. 

İFTAR SOFRALARINDA NBŞ TEHLİKESİ

Ancak sahur ve de özellikle iftar sofralarına oturan vatandaşlar Covid-19 salgınını gölgede bırakacak başka bir tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Artık neredeyse tüm tatlı gıdalarda kullanılan ve insan sağlığını ciddi tehlikeye sokan mısır glikoz şurubu NBŞ, iftar sofralarının vazgeçilmezi hurmaya da bulaştırıldı. 

TARIM BAKANLIĞI ADIM ATMALI

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, çoğunlukla Kuzey Afrika ülkelerinden gelen hurmaların glikoza bulanarak satıldığını kaydetti. Türkiye’de bu konuda bir mevzuat boşluğu olduğunu ifade eden Vargı, "Tarım Bakanlığından hurma üzerine glikoz şurubu dökülerek satılmaması konusunda bir mevzuat  değişikliği yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

PARLAK OLMAYAN HURMALAR GÜVENLİ

Vatandaşın hurma alırken nelere dikkat etmesi yönünde bilgilerde veren Vargı, "Bu hurma tezgâhta ıslak gibi durur. Elinize aldığınızda eliniz yapış yapış olur. Tüketicilere tavsiyemiz çok, parlak olmayan hurmaları satın almalarıdır. Glikoz şuruplu hurmalar, açıkta satılabildiği gibi, bazen de üzeri naylonla kaplı köpük tabaklarda birkaç adet olarak satılıyor. Etiketler de iyi okunmalı" dedi.

KUDÜS HURMASI YALANI

Dikkat çeken bir bilgiyi daha gazetemizle paylaşan Vargı, piyasada Kudüs Hurması olarak satılan hurmaların aslında genetiği ile oynanmış İsrail ürünü olduğunu söyledi. Türkiye'nin geçen yıl ki hurma ithalatında Suudi Arabistan'dan sonra 12,4 milyon dolar ile ikinci sırada İsrail'in geldiğini belirten Vargı, "Türkiye'de hurma üretimi varken, İsrail'den genetik yapısı ile oynanmış olduğu belirtilen hurma ithal edilmesine bir anlam veremiyoruz. Türkiye'nin kendi ürettiği çok daha sağlıklı hurması, inciri ve kayısı kurusu varken millete GDO'lu hurma yedirilmemelidir" açıklamasında bulundu.