Türkiye ekonomisi ve tarımı için hayati önem taşıyan şeker pancarı üretimine büyük bir darbe vurulmaya hazırlanıyor.

Türkiye ekonomisi ve tarımı için hayati önem taşıyan şeker pancarı üretimine büyük bir darbe vurulmaya hazırlanıyor. Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) bir parçası olan Glikoz, kota kapsamı dışına çıkarılacak. NBŞ'nin diğer parçası olan İzoglikoz'un ise kotası artırılacak. Bu iki adımla, ABD'li Cargill başta olmak üzere NBŞ firmalarına kıyak sağlanırken, pancar üreticisine ise büyük bir darbe vurulacak.

HÜKÜMETİ İKNA ETTİK!

Önceki gün İstanbul'da yapılan, 'Şeker Sektöründe Sektörün Sorunları Toplantısı'nda büyük bir skandal ortaya çıktı. Şeker piyasasını düzenlemekle görevli bulunan Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, NBŞ'nin bir parçası olan Glikoz'un kota kapsamından çıkartılması gerektiğini belirterek, “Hükümetle bizzat görüştük. Bakanı ve Hükümeti bu konuda ikna etmiş durumdayız. Glikoz kota kapsamından çıkartılacaktır" dedi.

MEVCUT DURUMDA BİLE DENETLENEMİYOR!

Tekin'in bu skandal değerlendirmeleri, şeker sektöründe büyük yankı bulurken, 'Hüsnü Tekin Kime Hizmet Ediyor?' sorularını da yeniden gündeme getirdi. Türkiye'de mevcut durumda sektör tam olarak denetlenemediği için Glikoz'un kota kapsamı dışına çıkarılması, dolaylı yoldan NBŞ'nin bir bütün olarak kota kapsamı dışına çıkarılması anlamına geliyor. Böyle bir tehlike ortada dururken, Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin'in AB'yi gerekçe göstererek, Glikoz'un kota dışına çıkarılması için hükümet nezdinde lobi faaliyeti yürütmesi dikkat çekti.

OYUN İÇİNDE OYUN TEZGÂHLANIYOR!

Bilindiği üzere NBŞ konusunda yıllardır büyük bir oyun oynanıyor. Şöyle ki, NBŞ'nin iki parçası bulunuyor. Glikoz ve İzoglikoz. İkisinin de üretimi kota dahilinde yapılıyor. Burada pancar şekerinin baş düşmanı Glikoz değil İzoglikoz'dur. ABD'li Cargill başta olmak üzere kotası bulunan 5 NBŞ firması, daha fazla karlı olduğu için kendilerine tanınan yüzde 10 kotanın neredeyse tamamına yakınını Glikoz üretiminde değil İzoglikoz üretiminde kullanıyorlar.

NBŞ FİRMALARI İÇİN GÖZ YUMULUYOR!

AB ülkelerinde ise bu oran tam tersi durumda. Yani AB'de üretilen NBŞ'nin yaklaşık yüzde 20'sini İzoglikoz oluştururken, yüzde 80'ini de Glikoz oluşturuyor. Türkiye'de ise şeker açığı bulunmadığı halde sırf NBŞ firmaları daha fazla kar etsin diye, kotanın tamamına yakının İzoglikoz üretiminde kullanılmasına göz yumuluyor.

ŞEKER KURUMU YETKİSİNİ KULLANMIYOR!

Şeker Kurumu, şeker pancarı üretimine büyük darbe vuran buradaki oyunu ise nedense yıllardır görmezlikten geliyor. Şeker Kurumu, burada pekâlâ NBŞ firmalarının oyununu bozabilir. Buna da yetkisi var. Ama Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, bu yetkisini bugüne kadar kullanmadı ve kullanmamaya da devam ediyor. Diğer yandan NBŞ kotasının tamamına yakınının İzogilikoz'da kullanılmasından dolayı haklı olarak Glikoz açığı ortaya çıkıyor. Bu oyunu tezgâhlayanlar da bu sefer, bu açığı gerekçe göstererek, Bakanlar Kurulu üzerinde NBŞ kotasının artırılması için lobi faaliyeti yapıyorlar. Şeker Kurumu ve NBŞ firmaları, yaptıkları bu lobi faaliyetlerinin karşılığını da her yıl alıyorlar. Yani şeker pancarı ve pancar çiftçisi üzerinde, oyun içinde oyun tezgâhlanıyor. Böyle bir ortamda Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin'in, Glikoz'un kota kapsımı dışına çıkarılacağı müjdesini vermesi ise çok manidar bulundu.

PANCAR ÇİFTÇİSİ BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR!

Glikoz'un kota kapsamı dışına çıkarılması için mücadele veren Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin'in öncelikle pancar çiftçisine şu soruların cevabını vermesi gerekiyor: “Bugüne kadar NBŞ firmalarına, kotanın neden tamamına yakını İzoglikoz üretiminde kullandırıldı? İhtiyaç olduğu halde kotanın içindeki Glikoz oranı neden artırılmadı? Firmaların bu yönde üretim yapmaları için bir karar neden alınmadı? Bir taraftan glikoz açığı gerekçe gösterilerek Şeker Kurumu tarafından her yıl NBŞ kotasının artırılması talep edilirken, diğer yandan firmalara bu yönde bir sınırlama getirilmemesi büyük bir çelişki değil midir?"

Milli Gazete